Κοινωνία

Ξεχάστε ότι ξέρατε: Οι νέες ληξιαρχικές πράξεις γάμου - Γονείς ... ανεξαρτήτως φύλου (Εικόνες)

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι πλέον νόμος του Κράτους και εκτός από τον κύμα αντιδράσεων, φέρνει ντόμινο αλλαγών σε νομικές και δημόσιες διαδικασίες.

Οι πρώτες αλλαγές έρχονται στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου, ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», σύμφωνα με απόφαση της  υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως. Αναμένουμε αλλαγές και σε άλλα έντυπα όπως, Στρατολογίας, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάων αλλά και της Εφορίας.

Σύμφωνα με το όσα δημοσιεύτηκαν, δεν εισάγονται όροι όπως "Γονέας 1" και "Γονέας 2" αλλά, όπως θα δείτε στα νέα έντυπα υπάρχουν πεδία Γονέων:  "Πατέρας" - "Πατέρας" και 'Μητέρα" - "Μητέρα" .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα:

Α. Τα ονοματεπωνυμικά πεδία ιδιότητας γονέα ήτοι τα πεδία «Όνομα πατρός», «Επώνυμο πατρός», «Όνομα μητρός», «Επώνυμο μητρός» επί των ληξιαρχικών πράξεων γάμου και συμφώνου συμβίωσης και «Πατρώνυμο», «Μητρώνυμο» επί της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είναι δυναμικά και προσαρμόζονται αναλόγως ώστε να αποτυπώνεται η αστική κατάσταση του φυσικού προσώπου. 

Β. Απαλείφεται το πεδίο «Επώνυμο πατρός (μόνο μητέρα)» στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

Γ. Δίνεται η δυνατότητα στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπως αυτά παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», να περιλαμβάνονται τα στοιχεία ενός μόνο γονέα ανεξαρτήτως φύλου, εφόσον αυτό προκύπτει από κάποια άλλη αρμόδια αρχή.

Δ. Προστίθενται νέα πρότυπα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου καθώς και των αποσπασμάτων αυτών.

Δείτε τη σχετική απόφαση

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ