Κοινωνία

Γαύδος και Νότια Κρήτη δέχονται καθημερινά πληθώρα μεταναστών- Τα ποσοστά μιλούν για 1 στους 10

Κάθε εβδομάδα όλο και πιο πολλές είναι οι ενημερώσεις των δημοσιογράφων οι οποίες προέρχονται από το Λιμενικό Σώμα και είναι σχετικές με μετανάστες  οι οποίοι αποβιβάζονται στη νότια Κρήτη και προέρχονται από τις ακτές της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Πληρώνουν 5.000 δολάρια το άτομο για να πάρουν το εισιτήριο προς την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι διακινητές τους τάζουν ότι θα βγουν στις ιταλικές ακτές. Όμως τα παλιά, ξύλινα, αλιευτικά σκάφη μόλις που φτάνουν στην Κρήτη. Είναι το νέο δρομολόγιο των δουλεμπόρων που άρχισαν να το δουλεύουν από τον περασμένο Οκτώβριο την ίδια περίοδο που άνοιγε το μέτωπο άνοιξε το μέτωπο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Από την αρχή του 2024 έως και την 11 Φεβρουαρίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από στεριά και θάλασσα συνολικά 5.032 άτομα εκ των οποίων τα 577 έχουν αποβιβαστεί στις νότιες ακτές της Κρήτης και στη Γαύδο το νοτιότερο ελληνικό έδαφος ήτοι το 10,8%.

Το 2023 είχαν καταγραφεί 21 περιστατικά με 798 μετανάστες και από την αρχή του 2024 11 περιστατικά με 634 μετανάστες. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην Γαύδο όπου εντοπίστηκαν 40 μετανάστες. Το 2023 όλοι και όλοι που βγήκαν στις κρητικές ακτές ήταν περίπου 600. Όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης χρειάζεται μία ναυτική επιχείρηση και όχι απλώς το Λιμενικό στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Λιμενικού Σώματος πρέπει να γίνει ολικός επανασχεδιασμός του τρόπου φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων πέραν της αναγκαίας ενίσχυσης της επιχειρησιακής δράσης του Λ. Σ. στην Κρήτη με ανθρώπινο δυναμικό και την αντικατάσταση των παλαιών πλωτών μέσων.

 

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης αναφέρει:



«Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.

Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωση από την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.

Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα της υποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά:

- Την άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων όλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μας μέσων με διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων.

- Την ενίσχυση του Ν/Γ 519 της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης, το πλήρωμα του οποίου έχει αναλάβει και έχει επιφορτιστεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο βάρος με συνεχόμενες και σε μεγάλη ακτίνα αποστολές οι οποίες για να εκτελεστούν και να έρθουν σε πέρας τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.
- Την αντικατάσταση του σκάφους Π.Λ.Σ. 121 της Λιμενικής αρχής Παλαιόχωρας το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό αλλά και την εκτέλεση αποστολών, περιπολιών, διακομιδών.
- Την τοποθέτηση στο Π.Π.Λ.Σ. 920 νέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ/Φ και Σημ/ρων) προκειμένου να ενισχυθεί η σύνθεση του. Ειδικά το ανωτέρω πλωτό είναι το μόνο στην Ελλάδα από τα τέσσερα που διαθέτει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη, ένα σκάφος που απουσιάζει σχεδόν όλο το έτος από την βάση του, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ανάγκη αποφόρτισης – ανάπαυσης του προσωπικού και την έστω ολιγοήμερη επανένωση του πληρώματος με τις οικογένειές του, εξαντλώντας τους ψυχικά και σωματικά με γνώμονα μόνο τις Υπηρεσιακές ανάγκες.
- Να αποκατασταθεί εδώ και τώρα το παράλογο και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, με την ένταξη στην τρίτη κατηγορία των Υπηρεσιών μας (Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης), καθώς
- Έχουν ίδια γεωγραφικά σύνορα και επιπλέον το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (Ν. Γαύδο),
- Αποτελούν δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένουν υποστελεχωμένες,
- Οι υπηρετούντες σε αυτές έχουν κλείσει 7, 8 και πλέον χρόνια και δεν μπορούν να μετακινηθούν,
- Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον υπηρέτησης σε αυτές τις υπηρεσίες,
όπως έχουν ήδη ορθώς ενταχθεί Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης, εκτός και αν ανήκουμε σε άλλο Σώμα.
- Να επανεξεταστεί η διαδικασία αποσπάσεων όπως γίνεται με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών μας προς ενίσχυση των Λιμενικών αρχών του Αν. Αιγαίου, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Ν. Γαύδος στην δικιά μας "Λαμπεντούζα"».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ