Κοινωνία

Στα άδυτα της ΕΚΑΜ: Ελεύθεροι σκοπευτές, παραβιαστές και επίλεκτοι για πυρηνικές απειλές

Στα άδυτα της ΕΚΑΜ βρέθηκε η εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από την εκπαίδευση των στελεχών που απαρτίζουν την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της ΕΛΑΣ.

 

«Όταν έχουμε ανάγκες γίνεται σχολείο επιλογής. Πρέπει να δηλώσει κανείς εθελοντής, να περάσει υγειονομική επιτροπή και αθλητικά τεστ», είπε ο διοικητής της ΕΚΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχολείο επιλογής κρατάει 2-3 μήνες.

«Συνήθως ξεκινάνε 200 άτομα και καταλήγουν να γίνουν 10-15, δηλαδή ένας στους 10 και λιγότερο. Συνήθως παραιτούνται, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο με τις σωματικές ασκήσεις δηλώνουν από μόνοι τους παραίτηση και φεύγουν. Μετά κάνουμε αξιολογήσεις. Όσοι τελειώσουν, για τα πρώτα 2 χρόνια κάνουν υπηρεσίες ρουτίνας», αποκάλυψε ο διοικητής της ΕΚΑΜ.

ΕΚΑΜ: Ελεύθεροι σκοπευτές

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή, οι ελεύθεροι σκοπευτές λειτουργούν σε ζευγάρια ως εξής:

 

  • Ο ένας χειρίζεται το όπλο και ο άλλος κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά, με τεχνικά μέσα θα μετρήσει την απόσταση, θα πάρει πληροφορίες με τα ειδικά κιάλια που μπορούν να μετρήσουν απόσταση και άνεμο ώστε να υπολογίσουμε ότι η βολή θα είναι ακριβής.
  • Στο ζευγάρι ο νεώτερος έχει το όπλο και ο παλαιότερος κάνει την υπόλοιπη δουλειά γιατί το σημαντικότερο είναι η δουλειά μέχρι να φτάσεις να πυροβολήσεις.

 

ΕΚΑΜ: Παραβιαστές

Οι παραβιαστές είναι μια άλλη ομάδα με κομβικό ρόλο στην ΕΚΑΜ. Όπως τονίστηκε στον Alpha:

  • Αποτελείται από έμπειρους άνδρες που δημιουργούν πέρασμα που θα δώσει στην ομάδα εφόδου την είσοδο στον χώρο που πρέπει να επιχειρήσει.
  • Πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν ο παραβιαστής να έρθει πρώτα πρόσωπο με πρόσωπο με τον στόχο.

 

 

ΕΚΑΜ: Αναρριχητές-καταρριχητές

Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει στην ΕΚΑΜ και η ομάδα που αποτελείται από κόλπους της ΕΚΑΜ είναι αναρριχητές-καταρριχητές.

Ένας εξ' αυτών αποκάλυψε στην εκπομπή «ένα περιστατικό στον Βύρωνα όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δράστης έχει μπλοκάρει τις εισόδους του διαμερίσματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενεργοποιήθηκε η ομάδα καταρριχητών και έκανε την προετοιμασία της στον δεύτερο όροφο για να παρέμβει αν χρειαστεί σε περίπτωση που δεν τα κατάφερνε η ομάδα εφόδου.

Επιπλέον, αποκάλυψε: «Εκπαιδευόμαστε σε πύργο 18 μέτρων. Η νότια πλευρά έχει παράθυρα πολυκατοικίας, η άλλη πλευρά έχει μπαλκόνια, η τρίτη έχει προσομοίωση ελικοπτέρου και η τέταρτη έχει τοίχο για καταρρίχηση. Εκπαιδευτικά έχουμε κατέβει από τον πύργο των Αθηνών και από το φουγάρο στα λιπάσματα στον Πειραιά στα 125 μέτρα».

 

 
 
 

ΕΚΑΜ για πυρηνικές απειλές

Να σημειωθεί ότι τα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ θα αναλάβουν με ειδικό εξοπλισμό, να εξουδετερώσουν χημική ή πυρηνική απειλή, αν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

«Ο εξοπλισμός μας δίνει την ασφάλεια για να επιχειρήσουμε με αποτέλεσμα. Έχουμε μάσκα συστήματος κλειστού κυκλώματος που μας δίνει συνεχή παροχή αέρα. Από στη στολή, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα υποπόδια έχουν προδιαγραφές για να μας προστατεύσουν», σημειώθηκε στην εκπομπή του Alpha.

 
 

Στελέχη της ΕΚΑΜ είπαν επίσης στον Alpha: «Η βασική μας αρχή είναι πάνω στη μάχη κλειστού χώρου για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είμαστε πάντα ομάδα 4-5 ατόμων με αλληλοκάλυψη, έχουμε κάλυψη 360 μοιρών, κυριαρχούμε στον χώρο, αναγνωρίζουμε την απειλή και την εξουδετερώνουμε» περιγράφει μέλος της ομάδας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ