Κοινωνία

Χίος: Μια παράξενη περίπτωση πειρατείας και αρπαγής σε τάνκερ όπου ένας εκ των ομήρων ήταν Έλληνας - Συνέλαβαν τον πλοίαρχο

Στη Χίο έλαβε χώρα μια πρωτοφανής ιστορία ομηρίας τριών επιθεωρητών, ενός Έλληνα και δύο Φιλιππινέζων, η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί ο πλοίαρχος δεξαμενόπλοιου με την κατηγορία της αρπαγής.

Πιο συγκεκριμένα, προσυμφωνήθηκε η αγορά ενός δεξαμενόπλοιου από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Το προσύμφωνο υπεγράφη στην Αίγυπτο και το πλοίο απέπλευσε με προορισμό το λιμάνι της Σμύρνης παρουσία των τριών επιθεωρητών εκ των οποίων οι δύο Φιλιππινέζοι, καπετάνιος και Α΄ Μηχανικός και ο Έλληνας επίσης μηχανικός. Στη Σμύρνη θα έμπαιναν οι τελικές υπογραφές της αγοραπωλησία.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στο λιμάνι της Σμύρνης όμως, το πλοίο κατασχέθηκε λόγω οφειλών εν΄ςο εκατομμυρίου δολαρίων της πλοιοκτήτριας εταιρείας και πριν περάσει σε ελληνικά χέρια.

Ενώ, όμως ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου όφειλε να αποβιβάσει τους τρεις επιθεωρητές, που είχε στείλει ο αγοραστής, αντ’ αυτού με πλαστά έγγραφα τους ναυτολόγησε ως λαδάδες και καθαριστές. Τους κράτησε στις καμπίνες τους και τους απαγόρευσε την έξοδο από το πλοίο. Με τη δικαιολογία ότι θα πλεύσει σε κοντινό λιμάνι το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε με ρότα προς τη Αίγυπτο.

Όμως, ο Έλληνας ναυτικός ήρθε σε επαφή σε επαφή με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Η αντίδραση ήταν άμεση.

Ενημερώνεται η Εισαγγελέας και πλωτό του Λιμενικού αρχίζει περιπολία στην θαλάσσια περιοχή και εντοπίζει το δεξαμενόπλοιο νότια της Χίου.

Δίνεται εντολή στον πλοίαρχο να το φέρει στο λιμάνι της Χίου, όπου και αγκυροβόλησε το πρωί του Σαββάτου (10/2).

Πρόκειται για περιστατικό πειρατείας και αρπαγής και βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπεύθυνες πλέον είναι οι Εισαγγελικές Αρχές της Χίου, οι οποίες αναμένεται να αντιδράσουν γρήγορα και σωστά όπως το επιβάλλει ο νόμος και οι διατάξεις.

Οι τρεις επιθεωρητές που έπεσαν θύματα αρπαγής, φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως προέκυψε από την ανάκριση όντως τους ναυτολόγησαν χωρίς την συγκατάθεση τους. Αλλά δεν τους είχαν κλειδωμένους. Έγινε κανονικά η σύλληψη του Πλοιάρχου. Η εισαγγελέας αποφάσισε για τον καπετάνιο: αρπαγή (άρθρο 322 του ΠΚ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ