Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Η πιο ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη ιστοσελίδα που βρίσκει όλες τις φωτογραφίες σας που υπάρχουν online

Φανταστείτε να κάνετε μια βόλτα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης και να τραβήξετε μια φωτογραφία ενός αγνώστου και στη συνέχεια να τη ανεβάσετε σε μια μηχανή αναζήτησης που σχεδόν ακαριαία σας βοηθά να αναγνωρίσετε το άτομο.

Αυτό δεν είναι υποθετικό. Είναι δυνατό τώρα, χάρη σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται PimEyes, που θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά δημόσια διαθέσιμα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου στο διαδίκτυο.

Στο TikTok, το PimEyes έχει γίνει ένα τρομερό εργαλείο για τους γνώστες του Διαδικτύου που προσπαθούν να εντοπίσουν αγνώστους, με βίντεο που σημειώνουν πολλά εκατομμύρια προβολές που δείχνουν πώς ένας συνδυασμός PimEyes και άλλων εργαλείων αναζήτησης, μπορεί, για παράδειγμα, να καταλάβει το όνομα ενός τυχαίου κάμεραμαν στο συναυλία της Taylor Swift. 

Οι κοινοτικές οδηγίες του TikTok απαγορεύουν περιεχόμενο με προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταδίωξη, κλοπή ταυτότητας και άλλα εγκλήματα. Αλλά το συγκεκριμένο βίντεο ήταν ακόμα το πρωί της Τετάρτης.

Η πρόοδος των διαδικτυακών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο ταχεία, που δύσκολα μπορείς να παρακολουθήσεις τις νέες δυνατότητες που γίνονται συνεχώς διαθέσιμες.

Κάποιες γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό, άλλες με επιφύλαξη και μερικές προκαλούν… ανατριχίλες μόνο και μόνο στην ιδέα ότι υπάρχουν.

Μία από τις τελευταίες είναι και η ιστοσελίδα PimEyes, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει όλες τις φωτογραφίες σας που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Πώς λειτουργεί; Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, είναι αρκετά απλή στη χρήση της. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας και να αφήσετε την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τα μαγικά της (ή και όχι).

Αυτό που θα κάνει είναι να αναλύσει το πρόσωπό σας και να συγκεντρώσει κάθε φωτογραφία σας που υπάρχει στο διαδίκτυο. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν «ιδανικό εργαλείο για stalkers», άλλοι ήταν πιο κολακευτικοί στα σχόλιά τους.

Πάντως, ένας δημοσιογράφος του LADbible που τη δοκίμασε δήλωσε ότι «είναι μάλλον καλύτερη στο να βρίσκει τους σωσίες σας παρά τις δικές σας φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ωστόσο είναι απίστευτα γρήγορη. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες ήταν δικές μου, αλλά οι υπόλοιπες έξι ήταν άλλων ανθρώπων με παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου, κυρίως τα φρύδια και τα γένια».

Ωστόσο άλλος χαρακτηρίζει την ιστοσελίδα «ενοχλητική αλλά και εξαιρετικά πολύτιμη» επειδή «βρήκε ποιος χρησιμοποίησε το πρόσωπό μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου», ώστε να μπορεί διατάξει τον ιστότοπο να κατεβάσει τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ