Κοινωνία

Δημογραφικό: Έως το 2050 δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Τον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα, δραματικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού έως το 2050, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο του Economist, στο Καβούρι.

Μάλιστα, για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 73.000, για την ακρίβεια 72.244, που αναμένεται βεβαίως να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.

Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ενάμισι παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις, να μειωθεί την τελευταία 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο, ενώ με κάποια πιο αισιόδοξα στοιχεία, ίσως η μείωση του πληθυσμού θα είναι 1,15 εκατομμύριο.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού κάτω των 65 ετών θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
Ελληνοτουρκικά 0

Κλίμα έντασης στα σύνορα! Την ώρα που η Τουρκία πιέζει τον Έβρο, η στάση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως φέρνει κύμα αντιδράσεων

Το «Δόγμα Οζάλ» για το Μεταναστευτικό-Σειρά δημοσιευμάτων του ελληνικού τύπου μιλούν για ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος...
Ελληνοτουρκικά 0

Τέλος οι βόλτες - Το επίσημο έγγραφο-σφαλιάρα που πέταξε έξω από την Ελλάδα ανώτατο στέλεχος Τούρκων εθνικιστών που ήθελε...παιχνίδια

Ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής εξέπεμψαν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο, μπλοκάροντας την είσοδο και επιβάλλοντας 3ετή...