Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Τιμήθηκαν με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος τα αδέρφια Μανδαλιού που σκοτώθηκαν στην Λιβύη (Εικόνες)

Από την πρώτη στιγμή που κάποιος θα πέρναγε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου σήμερα το πρωί, θα αντιλαμβανόταν το βαριά συγκινησιακό κλίμα που επικρατούσε. Η σιωπή στην αίθουσα των διαπιστευτηρίων ήταν εκκωφαντική.

Οι γονείς, η αδερφή, οι συγγενείς και φίλοι των δυο αδερφών Μανδαλιού, που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στη Λιβύη, ήταν εκεί, την ώρα που η Πολιτεία απέδιδε φόρο τιμής στη μνήμη τους.


Φανερά φορτισμένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για την ανιδιοτέλεια των δυο αδερφών, της Άντζελας Μόιρα και του Φίλιππ Αντώνη, οι οποίοι γνώριζαν τους κινδύνους, ωστόσο χωρίς δεύτερη σκέψη και με ανιδιοτέλεια συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή της Ελλάδας στη Βεγγάζη. 
«Με μεγάλη συγκίνηση απονέμω σήμερα τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, την υπέρτατη τιμή που μπορεί να απονείμει η πολιτεία στα δύο ηρωικά αδέλφια, την Άντζελα Μόιρα και τον Φίλιππ Αντώνη Μανδαλιό.Η εθελοντική πρωτοβουλία τους να συμμετάσχουν ως διερμηνείς στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στην χώρα η κακοκαιρία Daniel, προσφέροντας αυθόρμητα τις υπηρεσίες τους στη δεύτερη πατρίδα τους, μαρτυρά στάση ζωής εμποτισμένη από ανθρωπιστικά ιδεώδη, ανιδιοτέλεια, ψυχική γενναιοδωρία. Δεν προσήλθαν στην αποστολή τους με άγνοια κινδύνου. Αν και γνώριζαν τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν τις απεδέχθησαν, “από το χρέος μη κινούντες”, δίνοντας έτσι ένα ανεκτίμητο ηθικό παράδειγμα σε όλους μας. Ξέρω ότι ο πόνος των αγαπημένων τους προσώπων δεν απαλύνεται, όσες τιμές και αν τους αποδοθούν. Ας είναι, όμως τα παράσημα αυτά μια συμβολική χειρονομία συμπαράστασης και συμμετοχής της πολιτείας στη μακρά πορεία της καταπράυνσης της οδύνης και του μετασχηματισμού του πένθους σε μνήμη· μνήμη γεμάτη περηφάνια για τις αξίες που εκπροσωπούσαν η Άντζελα Μόιρα και ο Φίλιππ Αντώνης. Τους τιμάμε με απέραντο σεβασμό», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, απένειμε στον πατέρα των παιδιών, Κανάκη Μανδαλιό και στην αδερφή τους, Λίλιαν, τον Μεγαλόσταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Δεν απαλείφεται ο πόνος των συγγενών, αλλά πρόκειται για μια ηθική αμοιβή όσων προσέφεραν στην πατρίδα, ανέφερε συγκινημένη η Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Παραλαμβάνοντας τα παράσημα, ο κ. Μανδαλιός, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπέρτατη τιμή, στη μνήμη των παιδιών τους. «Είναι μια θεσμική αναγνώριση για την παρακαταθήκη που μας άφησαν», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι τα παιδιά του συχνά τον ρωτούσαν και ονειρεύονταν να αλλάξουν τον κόσμο, «σήμερα μας απέδειξαν ότι μπόρεσαν», σημείωσε.

Στη τελετή,όπως αναφέρει το protothema.gr, παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και ο Σταύρος Βενιζέλος, γενικος πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη αλλά και ο Ιωσηφ Eldensi, παιδικός φίλος των θυμάτων και ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή.

 

Τι είναι το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος

Το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους. Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες.

Απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία. Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ