Κοινωνία

Μάτι: «Ξέραμε για τους νεκρούς πριν από τη συνέντευξη Τσίπρα» παραδέχθηκε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Για «επιχειρησιακές εντολές» με βάση τον «αυτοσχεδιασμό» μίλησε στην απολογία του ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, απολογούμενος στο δικαστήριο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο κ. Τερζούδης ο οποίος, ενάμιση σχεδόν μήνα, μετά τη διακοπή της δίκης, λόγω της αποχής των δικηγόρων, συνέχισε την απολογία του, υποστήριξε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως «τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση», ενώ παραδέχθηκε πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε το συμβάν ως σαρωτικό καθώς η «Πυροσβεστική δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο με τόσο τραγικές συνέπειες» και ισχυρίστηκε: «Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…».

Στην ερώτηση του εισαγγελέα για τον χρόνο που έγινε γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί, απάντησε: «Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός».

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Ο κ. Τερζούδης ισχυρίστηκε πάντως πως ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατατεθεί «ολοκληρωμένα σχέδια για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς».

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία… Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Έδωσε 18μηνη παράταση και βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα….».

Ο κ. Τερζούδης κλήθηκε να εκτιμήσει σήμερα, εξετάζοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, εντοπίζει επιχειρησιακά λάθη. «Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν», ισχυρίστηκε.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ''ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν'' και ''ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη''.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές… Ήταν σωστές.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι, αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ