Κοινωνία

Λαμία: Με κορονοϊό και γρίπη στην εντατική – Διπλή «ατυχία» για γυναίκα

Το «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού, έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με πολλούς συνανθρώπους μας να καταλήγουν ακόμη και σε ΜΕΘ, όπως συνέβη με μία νεαρή γυναίκα στη Λαμία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, δεν υπήρξε ολόκληρη ημέρα χωρίς να υπάρχει ασθενής με covid-19 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όμως, το τελευταίο 24ωρο, καταγράφεται και η πρώτη ασθενής στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, η οποία είχε την τεράστια ατυχία να νοσήσει συγχρόνως από γρίπη και κορονοϊό!

Συνολικά στη γεμάτη από ασθενείς ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δύο άτομα που νοσούν με κορονοϊό. Επίσης άλλα 18 άτομα νοσηλεύονται στην Κλινική Covid.

Σε έξαρση η γρίπη

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τις τελευταίες δύο εορταστικές εβδομάδες, οι επισκέψεις σε ιδιωτικά και δημόσια ιατρεία (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας και ΤοΜΥ) έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί με επίσημα στοιχεία, είναι ότι τα κρούσματα γρίπης (ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού) είναι πολλά περισσότερα από αυτά του κορονοϊού!

Ενδεικτικά, από την Κυριακή 17 έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την περιοχή της Φθιώτιδας, καταγράφουν 357 κρούσματα κορονοϊού (σε 1692 τεστ που αντιστοιχούν σε θετικότητα άνω του 21%), κάτι που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ιώσεις – μαζί με τα παιδιατρικά περιστατικά – αγγίζουν 4ψηφιο αριθμό!

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες, η γρίπη που παρουσιάζεται στη συντριπτική πλειοψηφία ως τύπου Α (ο υπότυπος αναγνωρίζεται με περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο και έχουμε μόνο την έκθεση του ΕΟΔΥ που δίνει 95% τον υπότυπο Η1Ν1) διαρκεί τουλάχιστον 4 ημέρες συνήθως με υψηλό πυρετό, σε αντίθεση με την covid-19 που σε άτομα που την έχουν ξαναπεράσει δεν τους κάνει πυρετό για περισσότερο από δύο 24ωρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ