Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Η χώρα πάει καλά μέσω Economist αλλά οι Έλληνες είναι πνιγμένοι στα χρέη-Χιλιάδες κατασχέσεις οικιών την εβδομάδα

Περίοδος εορτών έχουμε, μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά εκατομμύρια Έλληνες πολίτες χρωστούν στην εφορία ενώ χιλιάδες χάνουν τις οικίες τους και τα μαγαζιά τους κάθε εβδομάδα.

Η ανακήρυξη της Ελλάδος από τον Economist, ως την χώρα του 2023 .

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού:

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας».

Όλα αυτά έγιναν, μόνο που οι Έλληνες δεν ξεχρέωσαν, ούτε φυσικά η χώρα, παρ’ όλη την προσπάθεια συμμαζέματος των εξόδων.

Οι μισθοί στην χώρα μας υπολείπονται χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως την Ρουμανία και την Πολωνία, ενώ σε πολλούς τομείς υστερούμε.

Μαζικές κατασχέσεις σε 2500 δανειολήπτες την εβδομάδα     

 Ο Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών Ελλάδας, Βαγγέλης Κρητικός ανέφερε ότι:  “Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις (2 χιλιάδες με 2.5 χιλιάδες κάθε εβδομάδα). Αλλαγή ιδιοκτησίας μέσα από «funds» από άδηλους μετόχους και πόρους, διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ενώ άλλη πηγή αναφέρει για “ ανεξέλεγκτες αγορές ακινήτων στο Ανατολικό Αιγαίο, από πολίτες της Τουρκίας ακόμη και με χρήματα του Τουρκικού κράτους. Το «Πόθεν Έσχες» έχει καταργηθεί στις παραμεθόριες περιοχές, παρότι αγγίζει ευαίσθητα εθνικά θέματα”.

Το ζήτημα αφορά την οικονομική επιβίωση των πολιτών της χώρας μας, και το πιθανό νέο κύμα μεταναστεύσεων σε άλλες πολιτείες για καλύτερη ζωή από την νεολαία μας.

Άνω των 4 εκατομμυρίων Ελλήνων χρωστούν στην Εφορία

Χρωστούν στην Εφορία 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών να φτάνει τα 106 δισ. ευρώ και τα 26,3 εκατ. να εκτιμούνται ως  ανεπίδεκτα είσπραξης.

Το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας και οι συνεχείς και ληστρικές ανατιμήσεις σπαζοκεφαλιάζουν τους Έλληνες πολίτες από το 2021.

Δυστυχώς, σε εκατομμύρια πλέον προσμετρούνται και οι  πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στην  εφορία, και τα ληξιπρόθεσμα χρέη συσσωρεύονται συνεχώς με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή  

Αναλυτικά τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:

    • 24,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Οι οφειλές αυτές σημείωσαν μικρή αύξηση σε ετήσια βάση, κατά 50 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια η μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από τη μεταβολή του «πραγματικού» ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, δηλαδή του συνολικού μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου, το οποίο σημείωσε μείωση, υπό την ισχυρή επίδραση της διαγραφής των 10,4 δισ. ευρώ της ΟΣΕ ΑΕ, κατά 7,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση αγγίζοντας την 1/11/2023 τα 79,7 δισ. ευρώ.

    • το 59,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 47,3 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).

    • το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 30,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,3 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 10,2% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,1 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 11,4 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 27,1 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων. 

Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 34% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι μόλις το 5,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,5 δισ. ευρώ.

Το ζοφερό κλίμα εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία που δεν τα βγάζει πλέον πέρα

Το άσχημο αυτό περιβάλλον για το οποίο υπεύθυνες είναι εταιρείες κολοσσοί που δημιουργούν ολιγοπώλια και ελέγχουν τις τιμές σε πολλά επίπεδα της ελληνικής οικονομίας, μαζί με την οικονομική πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποιήσεως των πάντων.

Τράπεζες που αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών με υπέρμετρες χρεώσεις για τραπεζικές συναλλαγές, Σούπερ Μάρκετ που έχουν γίνει ¨επίσημοι μαυραγορίτες” με την συνεχή άνοδο των τιμών, πεθαμένος κλάδος κατασκευών οικιών που στηρίζει 102 επαγγέλματα, υποστελεχωμένα νοσοκομεία που οδηγούν στην ιδιωτική υγεία, οδηγούν σε εξαθλίωση τους Έλληνες πολίτες και αυτό θα παράγει τραγικά πολιτικά αποτελέσματα το επόμενα χρόνια.

Όσοι δεν κατανοούν ότι το να “πλουτίζει” το κράτος και να είναι εξαθλιωμένοι τώρα οι μισοί Έλληνες πολίτες, είναι καταστροφή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Το μέγα θέμα είναι ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουν πάρει καθόλου χαμπάρι την οικονομική δυστυχία στην ελληνική κοινωνία, και τους τάζουν χάντρες για ιθαγενείς, με στόχο την αποκόμιση μόνο πολιτικών οφελών για την εξουσία.
           

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ