Κοινωνία

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Διαμαρτυρία κατά της μεταφοράς του στο υπ. Πολιτικής Προστασίας – «Όχι» και από τον Στ. Κασσελάκη

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Όχι στη διάλυση της έρευνας», ο σύλλογος Ερευνητών και ο σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και σύλλογοι εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα όπως ο «Δημόκριτος» αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επικείμενη υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως προβλέπεται στο αντίστοιχο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα καθώς έληγε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Όπως αναφέρει το ψήφισμα του συλλόγου ερευνητών και του συλλόγου προσωπικού του ΕΑΑ, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο διαχωρισμός από τον υπόλοιπο ερευνητικό ιστό θα έχει συνέπειες στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, στη διαχείριση όλων των υφιστάμενων ερευνητικών έργων, στην υλοποίηση μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α. 

Ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΠΕΑΑ) αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά στο ψήφισμά του: «Σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που απαξιώνουν το ΕΑΑ, με αφορμή την αντικειμενική παρουσίαση και απεικόνιση των συνθηκών και της έκτασης των ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες (πλημμύρες, πυρκαγιές), απαντάμε ότι η επιστημονική έρευνα στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και επιστημονικά κριτήρια.

Ο ΣΠΕΑΑ ενώνει τη φωνή του με τους άλλους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς, αντιτιθέμενος σθεναρά στην υπαγωγή του ΕΑΑ στην Πολιτική Προστασία, την κατά συνέπεια αποκοπή του από την ΓΓΕΚ και τον κατακερματισμό και την αποδόμηση του επιστημονικού ιστού γενικότερα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην αποτελεσματικότητα αλλά και την ίδια τη φύση του ως Ερευνητικού Κέντρου».

Έτσι, ζητούν την παραμονή του ΕΑΑ υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας έρευνας και καινοτομίας, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιηθεί το ερευνητικό έργο για την πολιτική προστασία χωρίς όμως την υπαγωγή του φορέα σε αυτή. 

Οι ερευνητές και εργαζόμενοι του ΕΑΑ πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00.

Στ. Κασσελάκης: Αντίθετος στην υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην εποπτεία του υπ. Πολιτικής Προστασίας

Συνάντηση με τον διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΜανώλη Πλειώνη, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής». «Η μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι σε πλήρη αντίθεση με τον ερευνητικό χαρακτήρα και με το ρόλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

Είπε ότι ότι είναι «μία πρόχειρη και αντιεπιστημονική επιλογή, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ιδιαιτέρως σημαντικό ερευνητικό έργο του Αστεροσκοπείου, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς και διαχρονικά». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει επίσης καμία λογική βάση, εφόσον το αντικείμενο της έρευνας που εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο, έχει πολύ μικρή σχέση με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η πολιτεία μπορεί (και μπορούσε) άλλωστε να προχωρήσει στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην πολιτική προστασία μέσω μνημονίου συνεργασίας, κάτι που είχε προτείνει και ο ίδιος ο ερευνητικός φορέας».

Σημείωσε ότι «αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το Εθνικό Αστεροσκοπείο να παραμείνει στην αρμοδιότητα και ευθύνη της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση του υψηλής ποιότητας ερευνητικού του έργου». Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ερευνητικό έργο και τα ερευνητικά κέντρα μέσα και έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας και των ερευνητών και την αξιοποίηση των πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων για την κοινωνία, την πολιτεία αλλά και την οικονομία».

«Η ανεξαρτησία της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης και η στήριξή τους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αρχές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ