Κοινωνία

Καστοριά: Στα «πλοκάμια» των διωκτικών αρχών σπείρα που κρατούσε ομήρους πρόσφυγες

Το δεύτερο «πλοκάμι» ενός πολυπρόσωπου κυκλώματος αλλοδαπών που απειλούσαν με Καλάσνικοφ πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να αποσπάσουν από συγγενείς τους περισσότερα χρήματα από όσα είχαν ήδη πληρώσει για να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί με οργανωμένη επιχείρηση στην Καστοριά, αναφέρει το protothema.gr.

Μετά την προφυλάκιση έξι Ιρακινών και ενός Σύρου που είχαν συλληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος Μεσοποταμίας συνέλαβαν το Σάββατο κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα άλλους τέσσερις Ιρακινούς, έναν Σύρο και έναν Παλαιστίνιο. Μάλιστα, οι διακινητές είχαν στην κατοχή τους drone, με το οποίο επόπτευαν τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και της αλβανικής Αστυνομίας για να περάσουν τις ομάδες των μεταναστών από αφύλακτες διαβάσεις των συνόρων.


Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, ληστεία, εκβίαση, παράβαση της νομοθεσίας για όπλα και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης, κατά περίπτωση, με την οποία οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς. Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άλλων επτά συνεργών τους. Πρόκειται για τέσσερις Ιρακινούς, έναν Σύρο, έναν Ιρανό και έναν Αλβανό, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά έχουν εξαφανιστεί.

Το πολυμελές κύκλωμα είχε αποκαλυφθεί από ενημέρωση της αλβανικής αστυνομίας και μάλιστα είχαν βρεθεί δυο βίντεο που απεικόνιζαν τους διακινητές να κρατούν με την απειλή όπλων ομάδες μεταναστών, ώσπου να πληρώσουν λύτρα οι συγγενείς τους στους οποίους έστελναν το οπτικό υλικό. Μάλιστα, οι γονείς ενός Σύρου πρόσφυγα είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ για να φυγαδευτεί από την Αθήνα στη Γερμανία, αλλά όταν έφτασε στη παραμεθόριο περιοχή της Ιεροπηγής στην Καστοριά, οι διακινητές τους έστειλαν το βίντεο όπου φαινόταν να τον κρατούν υπό την απειλή Καλάσνικοφ και ζήτησαν άλλα 1.500 ευρώ, αναφέρει το protothema.gr.

Η πρώτη ομάδα των επτά διακινητών είχε συλληφθεί στις 28 Σεπτεμβρίου σε παραμεθόρια περιοχή της Καστοριάς, όπου διευκόλυναν την έξοδο από το ελληνικό έδαφος ένδεκα προσφύγων από τη Συρία. Όπως προέκυψε από την έρευνα, είχαν φτάσει ως εκεί με λεωφορεία ή ταξί, χρησιμοποιώντας GPS που τους είχαν δώσει οι διακινητές μαζί με είδη διατροφής. Τότε, είχαν κατασχεθεί ένα πολεμικό τυφέκιο με ξιφολόγχη, ένας γεμιστήρας με 28 φυσίγγια των 7,62mm, ένα ξίφος τύπου Κατάνα, ένα μαχαίρι, ένα σουγιάς, ένα drone με τηλεχειριστήριο, 415 ευρώ και μια συσκευασία με κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους 2,2 γραμμαρίων.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ