Κοινωνία

Επιτέλους το ελαιόλαδο πέφτει-Η τιμή του έφτασε στα 7,50 ευρώ και λόγω άγριου Χειμώνα πιθανόν να πέσει και άλλο

Δεν ήταν δυνατόν να μείνει η τιμή του Ελαιόλαδου στην χώρα μας στα ύψη και να υπάρχουν πελάτες που να το πληρώνουν για χαβιάρι.

Πληροφορίες από ιστοσελίδα και Ελαιοπαραγωγούς αναφέρουν ότι “τα φετινά ελαιόλαδα έφτασαν στα 7,50 –7,55 το λίτρο με  τα περσινά στα 7,30 και οδεύουν ακόμα και στα 6,50 ευρώ το κιλό αναλόγως της ποιότητας”.
Ο κόσμος είχε τρομοκρατηθεί και δεν αγόραζε ποσότητες ελαιόλαδου, αφού οι τιμές από τον Αύγουστο είχαν πετάξει στα σύννεφα στην κυριολεξία.

Ο πανικός που προήλθε και από τα ΜΜΕ, πανικόβαλε αρχικά σε χιλιάδες καταναλωτές, και παρόλο που φέτος παντού η παραγωγή είναι λιγότερη λόγω χρονιάς και πυρκαγιών, η τιμή άρχισε να  κυλάει αργά και βασανιστικά προς τα 7,50 ευρώ το κιλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες φέρουν την χώρα μας να φτάνει φέτος τους 190 χιλιάδες τόνους, καλύπτοντας μέρος της εγχώριας αγοράς.

Οι Έλληνες καταναλωτές περιόρισαν την αγορά τυποποιημένου Ελαιόλαδου σε ποσότητα, αναζήτησαν λάδι από γνωστούς και συγγενείς, αλλά δεν προχώρησαν σε αγορές αναμένοντας την τιμή να πέσει έστω και λίγο.

Πληροφορίες φέρουν και τους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν άλλο είδος λαδιού για τις ανάγκες των καταστημάτων τους, με το πυρηνέλαιο και άλλα λάδια να εισέρχονται σφήνα για την φετινή χρονιά.   

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που η τιμή πέφτει είναι ότι ο φετινός χειμώνας θα έχει κρύα, βροχές και χιόνια, και αυτό θα ρίξει τις τιμές και άλλο.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι θα σπεύσουν να μαζέψουν τις ελιές τους όσο γίνεται πιο γρήγορα, ( μιλάμε  για ανθρώπους που διαθέτουν από 100-200 ρίζες ελιές έως 600-1000), λόγω του καιρού.

Οι ίδιοι δεν έχουν δυνατότητα αποθήκευσης της σοδειάς τους και θα επιδιώξουν να την πουλήσουν το ταχύτερο δυνατό για να μην τους μείνει αμανάτι, ρίχνοντας και άλλο την τιμή.

Το κυριότερο είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, αφού κάποιοι μαυραγορίτες ανέβασαν αδικαιολόγητα τις τιμές για να κερδοσκοπήσουν, αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές  τήρησαν στάση αναμονής και δεν αγόρασαν, τον Σεπτέμβριο.

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό στο τραπέζι κάθε Έλληνα, αλλά μέχρι τώρα όσοι είχαν σχετικά μικρό αριθμό ελιών, είτε τις είχαν δώσει σε κάποιον άλλο στην επαρχία, είτε τις είχαν παρατήσει εντελώς.

Με τα νέα δεδομένα πλέον όλα αλλάζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό να αναγκάζεται να γυρίσει στα χωριά του και να περιποιηθεί την οικογενειακή περιουσία όση και να είναι αυτή, αφού με λάδι και κρασί λίγα ζώα και ένα κήπο έζησαν και επιβίωσαν οι πρόγονοι μας μέσα από πείνα και πολέμους, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.               

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το σύγχρονο ελληνικό “πυρπολικό” ΑΡΓΩ που θα σκορπίζει τον πανικό στα τουρκικά πολεμικά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δρώντας μαζικά σε ικανούς αριθμούς τα μη επανδρωμένα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα κτυπούν μέρα και νύχτα...
Ελληνοτουρκικά 0

Η ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ μπορεί να εξελιχθεί σε "μεγάλη φούσκα"- Οι έξι (6) σημαντικοί λόγοι που το αποδεικνύουν

Η ΕΕ μέσω της  PESCO , καθώς  επίσης και κοινοπραξίες  Ευρωπαϊκών κρατών, επιχειρούν να κατασκευάσουν  μαχητικά σαφώς...