Κοινωνία

Λιάπης – Μαυροειδάκος: Μάστιγα η χρήση κάνναβης στους εφήβους

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου τόνισαν ότι όλο και μικρότερα παιδιά ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

“Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς βλέπουμε όλο και να κατεβαίνει το ηλικιακό κατώφλι έναρξης της χρήσης. Έχουμε δηλαδή όλο και περισσότερους ανήλικους οι οποίοι ξεκινούν τη χρήση. Συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι για το 2022 συνολικά 352 ανήλικοι απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ για να λάβουν την αρχική φάση των υπηρεσιών του. Βλέπουμε ότι ήδη από το Γυμνάσιο, από τα 13 δηλαδή και ενδεχομένως και πιο πιο κάτω, ξεκινά η χρήση ουσιών” τόνισε ο κ. Λιάπης.

Σε ερώτηση για το ποιες συμπεριφορές του παιδιού πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς απάντησε: “Οποιαδήποτε αιφνίδια ή και σταδιακή αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού πρέπει να θορυβεί τον γονέα. Μια απότομη πτώση στη σχολική επίδοση, για παράδειγμα, συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία μπορεί να δείχνουν αλλαγές στη συμπεριφορά με ευερεθιστότητα ή με αυξημένη απάθεια ή με συναισθηματικές μεταπτώσεις, επίσης θα πρέπει να θορυβήσει τον γονέα“.

“Να φροντίσουν οι γονείς να είναι κοντά στο παιδί. Το παιδί να διατηρεί απαράλλακτο το αίσθημα του ανήκειν. Να διατηρεί μια σχέση ενσυναίσθησης, κατανόησης από τον γονιό, να νιώθει ότι ο γονιός μπορεί να το καταλάβει. Δεν το “παρκάρει” μπροστά στο tablet ή μπροστά στο λάπτοπ” πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης το εντυπωσιακό στοιχείο ότι στις ηλικίες των εφήβων το 84% της χρήσης αφορά στην ινδική κάνναβη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τα επικίνδυνα κοκτέιλ των ουσιών είναι αυτά τα οποία είναι ιδιαζόντως ψυχοτρόπα και αυτά τα οποία αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για τα παιδιά μας και ότι με την ινδική κάνναβη δεν έγινε και τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ακόμα και από τη μία χρήση ενός και μόνο τσιγάρου ινδικής κάνναβης, ειδικά αν προϋπάρχει μια γενετική ευαισθησία, θα ανοίξει πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, δηλαδή θα εμφανίσει συμπτωματολογία προσομοιάζουσα στη σχιζοφρένεια. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε το σίσα ή την οποιαδήποτε άλλη παραισθησιογόνα ουσία, η οποία πολλές φορές αποτελεί το παρακολούθημα της αρχικής χρήσης με ινδική κάνναβη” πρόσθεσε.

“Μέσα από τις παρέες στα σχολεία υπάρχει το εμπόριο ινδικής κάνναβης. Είναι πάρα πολύ εύκολο αυτή τη στιγμή κάποιος να βρει ινδική κάνναβη, όσο καλά κι αν λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία. Είναι ένα αγκάθι το οποίο θα έχει κατά την άποψή μου και προεκτάσεις και στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, που όπως γνωρίζετε είναι τεράστιο το πρόβλημα που κουβαλάνε αυτά τα παιδιά μέσα τους” τόνισε από πλευράς του ο ΓΓ των Ομοσπονδιακών Αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

“Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου σε ότι αφορά την πρώτη δόση που παίρνει ένα παιδάκι 11 και 12 χρονών. Αυτό μας έχει θορυβήσει” πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στη 16χρονη που έχασε τη ζωή της.

“Η 16χρονη που έχει χάσει τη ζωή της δήλωνε δυστυχώς χρόνια χρήστης. Αυτό το παιδί έχει δυστυχώς ξεκινήσει τη χρήση ναρκωτικών στα 12 ή 13. Και αυτό που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μου από την ομάδα ΔΙΑΣ που καθημερινά κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις ανηλίκων, δυστυχώς είναι αυτές οι ηλικίες. Όταν μιλάμε για ηλικίες, για παιδιά 12 και 13 χρονών, τα οποία μπαίνουν στη διαδικασία να είναι χρήστες στην αρχή ινδικής κάνναβης και στη συνέχεια δυστυχώς να φτάσουν στη σίσα, φθάνουμε στο σημείο τα παιδιά αυτά να χρησιμοποιούνται ως βαποράκια” είπε ο κ. Μαυροειδάκος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ