Κοινωνία

Μεταναστευτικό: Πυρά λιμενικών σε καταδίωξη διακινητών στη Ρόδο – Συλλήψεις και στη Γαύδο

Για ύποπτο σκάφος που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου ανατολικά της Ρόδου ενημερώθηκε, από στρατιωτικό παρατηρητήριο, η τοπική λιμενική Αρχή, το βράδυ της Κυριακής και ενημέρωσε σήμερα (14/11) το Λιμενικό.

Αμέσως απέπλευσε περιπολικό σκάφος του, το οποίο εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με δύο επιβαίνοντες.

Το περιπολικό προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως το ταχύπλοο δεν συμμορφώθηκε, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθησε καταδίωξη, με ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου.

Οι δύο αλλοδαποί, ηλικίας 19 και 21 ετών, οι οποίοι επέβαιναν στο ταχύπλοο, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου, όπου και συνελήφθησαν.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο εποχούμενης περιπολίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στην περιοχή Κιοτάρι της Ρόδου εντοπίστηκαν τρεις παράτυποι μετανάστες, δύο άντρες κι ένας ανήλικος, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Οι αλλοδαποί αυτοί αναγνώρισαν τον 19χρονο και τον 21χρονο ως τους διακινητές του σκάφους που τους μετέφερε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς.

Στη Γαύδο

Στο μεταξύ, επίσης την Κυριακή, απογευματινές ώρες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη λέμβου με 33 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απέπλευσε για την περιοχή, ενώ η λέμβος εντοπίστηκε από το δεξαμενόπλοιο «Nissos Donousa», σημαίας Marshall Ιslands, 25 ν.μ. νοτιοδυτικά της Γαύδου.

Με τη συνδρομή του δεξαμενόπλοιου, το ναυαγοσωστικό μετεπιβίβασε τους αλλοδαπούς (όλοι άντρες) και τους μετέφερε στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του δήμου Χανίων με τη συνοδεία στελεχών της τοπικής λιμενικής Αρχής και της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, συνελήφθησαν μεταξύ αυτών 3 αλλοδαποί (29, 30 και 22 ετών), ως οι διακινητές.

Η λέμβος είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης, ενώ καθένας από τους επιβαίνοντες είχε καταβάλει 4.000 δολάρια ΗΠΑ στους φερόμενους διακινητές.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, σε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή Χανίων, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ