Κοινωνία

Λάρισα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πλημμυροπαθείς στη Γιάννουλη - Διεκδικούν αποζημιώσεις και απολυμάνσεις

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την ερχόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί στην
Πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των Εργατικών κατοικιών της Γιάννουλης, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων.

Ας σταματήσουν να μας προκαλούν, λέγοντας ότι είναι δήθεν κοντά μας, ενώ είναι πολύ μακριά μας, απέναντι μας”, τόνισε εκ μέρους της επιτροπής, ο επικεφαλής της “ΛΑ.ΣΥ.” Θεσσαλίας, κάτοικος των εργατικών κατοικιών κ. Τ. Τσιαπλές, όπως αναφέρει το ertnews.

O κ. Τσιαπλές υποστήριξε επίσης πως "η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες, άρχισε να πιστώνει σε ένα αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισογείων διαμερισμάτων και όχι στο σύνολό τους, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι πενταπλάσιες και εξαπλάσιες, αφού στην πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχτηκε, το σύνολο της επίπλωσης, του εξοπλισμού, του ρουχισμού, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές σε τοίχους, πατώματα, κουφώματα, πόρτες, ηλεκτρική εγκατάσταση, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας, κλπ. Απέκλεισε με το έτσι θέλω, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, εργαλεία δουλειάς και τόσα άλλα χρήσιμα αντικείμενα, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ που είχαμε σ’ αυτά”.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνουν ειδικότερα:

  • Χορήγηση ειδικού βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες.
  • Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση.
  • Να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα, γιατί δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας.
  • Να γίνουν ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων απο δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Να υπάρξει άμεσος καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση της ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες και να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Επίσης του παιδικού σταθμού, της εκκλησίας και των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες.
  • Να γίνουν έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων και να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.

Πλαστικό χρώμα για κάθε διαμέρισμα από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τέλος η επιτροπή ανακοίνωσε για τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, θα δώσει 1 δοχείο 10 λίτρων πλαστικού χρώματος σε κάθε διαμέρισμα, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές φορέων και προσώπων.

Για το σκοπό αυτό μέλη της επιτροπής μας θα βρίσκονται στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τις παρακάτω ημέρες και ώρες, προκειμένου όσοι πλημμυροπαθείς από τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης θέλουν να καταγραφούν σε κατάλογο με βάση τον οποίο θα γίνει η διανομή.


Δευτέρα 13 Νοέμβρη – 5 έως 8 το απόγευμα.
Τρίτη 14 Νοεμβρίου – 10 έως 12 το πρωί και 6 έως 8 το απόγευμα.
Τετάρτη 15 Νοέμβρη – 10 έως 12 το πρωί και 6 έως 8 το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ