Κοινωνία

Αποδείχθηκε fake news το ρεπορτάζ που καλούσε Πακιστανούς να ζήσουν στα Αντικύθηρα με 500€ το μήνα

«500 ευρώ κάθε μήνα στην Ελλάδα, σπίτι, γη απολύτως δωρεάν, και αυτή η μεγάλη προσφορά για να μείνεις σε αρχαίο πανέμορφο νησ», έλεγε τηλεοπτικό ρεπορτάζ της πακιστανικής τηλεόρασης απευθυνόμενο σε Πακιστανούς που θα ήθελαν να μετοικήσουν στην Ελλάδα έχοντας 500 ευρώ κάθε μήνασπίτι και οικόπεδο στο νησί των Αντικυθήρων.
 

Φυσικά πρόκειται για fake news η είδηση ότι ο δήμος και η Μητρόπολη Κυθήρων επιδοτούν με 500 ευρώ, οικόπεδα και σπίτια, νέους ή οικογένειες που θα εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα. Ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί αυτή η είδηση στα social media αλλά και σε πακιστανικά μέσα προκαλώντας πονοκέφαλο στις τοπικές αρχές, με τον δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη να εξηγεί στο protothema.gr ότι όλα τα παραπάνω είναι fake news. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Όλο αυτό ξεκίνησε πριν 6 με 7 χρόνια όταν κάποια στιγμή είχε βγει στην τηλεόραση ο Μητροπολίτης Κυθήρων και είχε πει ότι θα δώσουμε λεφτά σε αυτούς που θα έρθουν να μείνουν μόνιμα στα Αντικύθηρα. Από τότε ξεκίνησε μια παραφιλολογία. Μέχρι και από Ινδία μας καλούσαν, ενώ είχε γραφτεί στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, αλλά δεν ισχύει τίποτε από αυτά που έχουν γραφτεί».

Στην σελίδα Greece Urdu η οποία ενημερώνει τους Πακιστανούς για διάφορα θέματα στην Ελλάδα, αναρτήθηκε πριν από μια ημέρα βίντεο από ρεπορτάζ ειδήσεων στο οποίο αναφερόταν ότι στη χώρα μας δίνονται μηνιαίως 500 ευρώ όπως και σπίτι και οικόπεδο σε όποιον πάει να μείνει μόνιμα στα Αντικύθηρα. Παρόμοιες ειδήσεις, όπως επισήμανε στο protothema.gr ο δήμαρχος Κυθήρων έχουν κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.

«Παρατηρώ ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξαναπαίρνει δημοσιότητα το θέμα αυτό, αλλά τονίζω είναι fake news. Αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε είναι να βρούμε τρόπο ώστε να μην ερημώσει το νησί των Αντικυθήρων. Αυτή τη στιγμή το σχολείο είναι κλειστό, ενώ το χειμώνα υπάρχουν 20 κάτοικοι και το καλοκαίρι έχουμε γύρω στους 150. Θα θέλαμε να έρθουν κάποιες πολύτεκνες οικογένειες αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουν γιατί δεν θα είναι επιδοτούμενες. Και φυσικά αυτό δεν θα γίνει αύριο” ξεκαθαρίζει ο κ. Χαρχαλάκης και παραπέμπει στο δελτίο τύπου που είχε βγάλει ο δήμος τον Ιούλιο του 2019 στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι: ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ