Κοινωνία

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών

Πολλές περιοχές έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο για πόση. Αγωνία για την επόμενη ημέρα, καθώς καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι καμπάνες χτυπούσαν συνεχώς στο Σωτήριο της Λάρισας την Πέμπτη, μετά το μήνυμα 112 που εστάλη στους κατοίκους για να εκκενώσουν το χωριό. Δύο μέρες μετά, κάποιοι επιστρέφουν για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μέσα σε 22 μέρες δυο φορές πλημμυρίσαμε, τόνισε κάτοικος της περιοχής.

«Χωριό φάντασμα, οι κάτοικοι έφυγαν άρον άρον, εδώ βλέπουμε μια βαλίτσα μέσα στο νερό» μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην περιοχή Θόδωρος Παναγιωτίδης.

Σπίτια πολιορκημένα από το νερό και τις λάσπες, έπιπλα και οικοσκευές πεταμένες στους δρόμους… Οι κάτοικοι με μια σκούπα, προσπαθούν να καθαρίσουν το νοικοκυριό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα επικρατεί και στο Αρμένιο της Λάρισας, όπου μέσα στις λάσπες, οι πιο ηλικιωμένοι αποζητούν ένα απάγκιο για να ξεκουραστούν.

«Κλαίει η ψυχή μου, δεν μπορώ να ξαπλώσω πουθενά» λέει κάτοικος του Αρμένιου.

Πολλοί κάτοικοι κινδύνεψαν, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πλημμύρας.

Με τρακτέρ, κάτοικοι του χωριού Ευύδριο, προσπαθούν να μπουν μέσα στο χωριό, για να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους ενώ η γέφυρα που ενώνει το μικρό με το μεγάλο Ευύδριο, έχει φράξει από φερτά υλικά και κορμούς δέντρων.

Με πιεστικά νερού και τσάπες, οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν όγκους λάσπης από τις περιουσίες τους.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί από την πρώτη στιγμή και θα είμαστε εκεί γιατί το λέει η συνείδησή μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφές μήνυμα. Θα είμαστε εκεί μέχρι αυτός ο τόπος να πάρει ξανά μπροστά, να δούμε χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη βόρεια Εύβοια που επλήγη από την κακοκαιρία, ενδεικτική είναι η εικόνα της καταστροφής στο παραθαλάσσιο χωριό Κυμάσι Μαντουδίου. Στην παραλία, σπασμένες πλάκες παντού, η γέφυρα έχει καταποντιστεί, στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πέσει στη θάλασσα, ενώ ένα μικρό καΐκι πιο πέρα, κείτεται τσακισμένο κι αυτό ανάμεσα στα απομεινάρια της περιοχής.

Μία ακόμα από τις περιοχές που μετρά τις πληγές της είναι η Αγριά Βόλου. Υπόγεια, αυτοκίνητα και δρόμοι μέσα σε λάσπες και χώματα συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής. Οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας όμως χρειάζονται ακόμα ημέρες για να αποκατασταθούν οι ζημιές στους δρόμους και τα σπίτια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ