Κοινωνία

Η στιγμή της διάσωσης των 93 μεταναστών στα ανοικτά της Πύλου

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνολικά 93 αλλοδαπών (49 άνδρες, 21 γυναίκες, 8 αγόρια και 15 κορίτσια), πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες της Τρίτης για την ύπαρξη σκάφους σε πιθανή δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Στην περιοχή δεσμεύτηκαν συνολικά 11 παραπλέοντα πλοία, απογειώθηκε ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος του FRONTEX και απέπλευσαν ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σκάφος με τους αλλοδαπούς, κατόπιν διερεύνησης της περιοχής των ερευνών, εντοπίστηκε βραδινές ώρες της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή περί τα 40 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμένα Πύλου, αρχικά από αεροσκάφος του FRONTEX και από ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή του οποίου έξι άτομα τα οποία έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης, μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο θαλαμηγό σκάφος σημαίας νήσων Κέιμαν και μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πύλου. Πέντε εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πύλου απ’ όπου εξήλθαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου παραμένει για νοσηλεία.

Ακολούθως 25 άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Μάλτας και μεταφέρθηκαν, πρωινές ώρες της Τετάρτης, με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας, όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 62 συνολικά αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Γερμανίας και μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., απογευματινές ώρες της Τετάρτης στον λιμένα Καλαμάτας.
 

Όλοι οι αλλοδαποί που διασώθηκαν, στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμένα Καλαμάτας, ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτικός ιατρικός έλεγχος από κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΟΔΥ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων προέκυψε ότι τρείς αλλοδαποί (από τους 93, ηλικίας 35, 26 και 37 ετών), είχαν ενεργό ρόλο στην μεταφορά των υπόλοιπων, αποτελώντας μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας και κατά συνέπεια συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του Ν. 4251/2014 (Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών), καθώς και του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή