Κοινωνία

Φωτιά στην Αλεξανδούπολη: Στη δίνη της πύρινης λαίλαπας για πέμπτη ημέρα – Μάχη με διάσπαρτες εστίες

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει παραδοθεί στις λυσσασμένες φλόγες για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος «εχθρός» τους είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη «ξεπηδούν» συνεχώς νέες διάσπαρτες εστίες κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης. 

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία υπάρχει φυσικά για το μέτωπο στη Δαδιά, αλλά και για τη Σαμοθράκη όπου χθες εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, όπου το πεζοπόρο τμήμα περπατούσε τρεις ώρες ώστε να προσεγγίσει το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της δύσκολης κατάστασης από τις 2:30 τα ξημερώματα έκλεισε η Εγνατία Οδός. Νωρίς το πρωί, στον Κόμβο της Μάκρης, είχαν συγκεντρωθεί αυτοκίνητα εκδρομέων, με τουρκικές, γαλλικές, γερμανικές πινακίδες, οι οποίοι προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μάλιστα, οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ