Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Στροφή στην «λαϊκή αγορά» του… Facebook

Η ζωή ακριβαίνει και μαζί το κόστος στη λαϊκή αγορά. Οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους για οικονομικές αγορές και πολλοί στη Θεσσαλονίκη στρέφονται στο facebook…

Ψώνια για το σπίτι από το Facebook κάνουν όλο και περισσότεροι τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, σε μια διαδικτυακή λαϊκή αγορά που έχει στηθεί σε ιστοσελίδα. Ο ιδρυτής της σελίδας και παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα υποστηρίζει ότι οι τιμές είναι πολύ καλύτερες και πως οι αγορές συμφέρουν καθώς δεν υπάρχουν μεσάζοντες που πρέπει να βγάλουν το δικό τους κέρδος. Όπως τονίζει ο πελάτης έρχεται σε απευθείας συνεννόηση με τον παραγωγό.

Στροφή στην «λαϊκή αγορά» του… Facebook κάνουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σε μια προσπάθεια να εφοδιάσουν το νοικοκυριό τους όσο πιο «αναίμακτα» γίνεται, καθώς οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν την ανηφόρα.

Με την παρατεταμένη ακρίβεια που ταλαιπωρεί τη χώρα, οι καταναλωτές ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσουν από τις τσουχτερές τιμές των βασικών αγαθών. Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην, καθώς τα προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι, καταλήγουν να πωλούνται σε εξαπλάσια τιμή στο ράφι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιδιώκοντας -ο καθένας από την πλευρά του- καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής και κέρδους, πολλοί γίνονται μέλη σε σελίδες στο Facebook που φέρνουν σε άμεση επαφή παραγωγό με καταναλωτή χωρίς διαμεσολαβητές, σαν μια online λαϊκή αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, 100.000 άτομα από όλη την Ελλάδα έγιναν μέλη της σελίδας «Καινοτόμοι Έλληνες Παραγωγοί και Καταναλωτές» στο Facebook, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2021 και σήμερα μετράει περισσότερα από 300.000 μέλη.

Ο ιδρυτής της σελίδας και παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, Θεόδωρος Σιαμαντάς δηλώνει ότι «τον τελευταίο χρόνο με τις ανατιμήσεις ήρθε μεγάλο κύμα νέων μελών στην ομάδα, καθώς μπορούν να βρουν ποιοτικά προϊόντα ντελικατέσεν, με τιμές έως και 50% πιο κάτω από ό,τι στην ελεύθερη αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Σιαμαντά, στη σελίδα δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές, επομένως η τιμή είναι φθηνότερη για τον καταναλωτή, ενώ το κέρδος μεγαλύτερο για τον παραγωγό. «Στην αγορά, οι τιμές ανεβαίνουν από τους μεσάζοντες, Στη σελίδα, το προϊόν φτάνει απευθείας σε αυτόν που το αγοράζει. Επομένως, ο πελάτης αγοράζει 30-50% πιο φθηνά, ενώ ο παραγωγός πουλάει 50% πιο ακριβά από την τιμή που δίνει στον μεσάζοντα», αναφέρει και προσθέτει πως όλα τα προϊόντα στη σελίδα, είναι ελληνικά, στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία.

«Οι παραγωγοί καλλιεργούν όλοι στην Ελλάδα, δεν υπάρχει εισαγωγή και εμπόριο από πουθενά». Το ελαιόλαδο, το κυριότερο στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2022, είναι ένα από τα προϊόντα που ξεπουλάνε στη σελίδα, αναφέρει ο κ. Σιαμαντάς.

«Η γραμμή που ακολουθούμε είναι να διατηρούνται χαμηλές οι τιμές. Ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεπουλάει συνεχώς, καθώς παραγωγοί στη σελίδα το πωλούν σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι στην ελεύθερη αγορά αυτή τη στιγμή», εξηγεί, ενώ προσθέτει πως κάθε εποχή, τα top προϊόντα στις προτιμήσεις του καταναλωτή, είναι τα εποχιακά. «Αυτή την περίοδο πουλάει επίσης πολύ το μέλι, τα όσπρια, τα φασόλια και οι φακές», σημειώνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ