Κοινωνία

Καθηγητής Λαγγίδης: Η Ούστασε και τα ακραία κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη-Η βία και ο Νεοναζισμός- Οι αιτίες & τα αποτελέσματα (Βίντεο)

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Νέα Φιλαδέλφεια, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κ. Αφεντούλης Λαγγίδης μιλάει για τα ακραία κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη, την βία στους αθλητικούς χώρους και τον ναζισμό, στον 98,9 Alpha Radio. 

Επίσης μιλά για την Ούστασε και την ιστορική διαδρομή των εθνικιστικών κινημάτων στην Κροατία. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαγγίδης σημειώνει: Να πούμε καταρχήν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι φαινόμενο των χρόνων τους οποίους διανύουμε, είναι ήδη από την δεκαετία του 1990 να μην πω και πιο πριν. Όπως απέδειξε και η δεκαετία του 1990 χρησιμοποιήθηκε ο χουλιγκανισμός αυτό το φαινόμενο, κοινωνικό εν πολλής να θέλετε πολύ επιβλαβές για μία ολόκληρη κοινωνία για ολόκληρες κοινωνίες, μεταφέρθηκε και στην πολιτική και χρησιμοποιήθηκε αν θέλετε και για στόχους εξωτερικής πολιτικής να μην ξεχνάμε τότε τη Γιουγκοσλαβία όταν οπαδοί, συγκεκριμένων ομάδων οι οποίοι λειτουργούσαν ως θερμοκήπιο και μαχητών οι οποίοι κατέληγαν στα πεδία της μάχης, με φρικαλεότητες οι οποίες διαπράττονταν και από τα δύο μέρη από όλα τα μέρη.

Σε κάθε περίπτωση ο χουλιγκανισμός έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μία έντονα ιδεολογική διάσταση μία ιδεολογική διάσταση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς, οικονομικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο το οποίο πολλές κοινωνίες το βρίσκουν ενώπιον τους και θα λέγαμε καλύτερα ότι δεν περιορίζεται μόνο στον Ευρωπαϊκό χώρο αν και ο ευρωπαϊκός χώρος είναι προνομιακός.

Το κακό είναι ότι οι ιδεολογίες αυτές, είναι οι ιδεολογίες των άκρων και από τα δύο άκρα αλλά με προνομιακή δράση από την ακροδεξιά εκεί λοιπόν έχουμε φαινόμενα τα οποία γνωρίσαμε και δυστυχώς αυτές τις μέρες στη χώρα μας και τα οποία βεβαίως έχουν μία προέλευση, ιστορική, ήδη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να το αντιμετωπίσει όχι μόνο μία κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά θα πρέπει να γίνει σε συλλογικό επίπεδο. 

https://youtu.be/-zsobFJSSDA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ