Κοινωνία

Καταγγελίες για παράνομες μεταδημοτεύσεις στη Μύκονο λίγο πριν τις εκλογές- Έφτασαν τις 243 μέσα στο 2023

Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα ελεγχθούν οι καταγγελίες για παράτυπες μεταδημοτεύσεις στον Δήμο Μυκόνου, που φέρουν την υπογραφή του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Κουκά, πριν από τις εκλογές τόσο του 2019 όσο και τις επικείμενες του 2023. Τη σχετική αναφορά στην ανεξάρτητη αρχή υπέβαλε ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης, που ήταν ο κύριος αντίπαλος του Κ. Κουκά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Τότε, στον πρώτο γύρο, ο κ. Βερώνης και η παράταξή του («Μύκονος Πρώτη Ξανά») είχε λάβει 46,31% των ψήφων έναντι 40,43% του Κ. Κουκά. Όμως στον δεύτερο γύρο ο Κ. Κουκάς επικράτησε με 3.087 ψήφους έναντι 2.792 του Χρήστου Βερώνη. Η πολύ μικρή διαφορά των ψήφων και το γεγονός ότι οι καταγγελλόμενες ως παράνομες μεταδημοτεύσεις έγιναν κατά κύριο λόγο πριν από τις εκλογές του 2019 εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη μεθόδευσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την αναφορά, το 2018 έγιναν 184 μεταδημοτεύσεις στον Δήμο Μυκόνου, ενώ το 2019, και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι μεταδημοτεύσεις έφτασαν τις 346! Ενδιαφέρον έχουν και οι αριθμοί των επόμενων ετών: μόνο 41 μεταδημοτεύσεις το 2020 και 70 το 2021 (χρονιές χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις) αλλά 106 το 2022 (έναν χρόνο πριν από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές) και 243 (!) μέχρι στιγμής το 2023.

Αντικείμενο ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι μεταδημοτεύσεις, ο οποίος δεν συνάδει με τα οριζόμενα από τον νόμο. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» (Γ. Σουλιώτης, 3/8/2023, «Μύκονος: Καταγγελίες για περίεργες μεταδημοτεύσεις»), πολλές μεταδημοτεύσεις πραγματοποιήθηκαν με μοναδικό δικαιολογητικό μια ιδιωτική βεβαίωση (βεβαίωση φιλοξενίας και απασχόλησης) που συνέταξε και χορήγησε στους ενδιαφερόμενους ο εργοδότης τους. Οι περισσότερες βεβαιώσεις φέρουν την ίδια ημερομηνία, λες και εκδόθηκαν σωρηδόν, ενώ οι αιτούντες φέρονται να είναι εργαζόμενοι σε γνωστά beach bars του νησιού, δηλαδή εποχικοί απασχολούμενοι, που εμφανίζονται να διαμένουν στην ίδια περιοχή (Ανω Μερά) του νησιού. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι αιτούντες εξουσιοδότησαν το ίδιο άτομο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, και μάλιστα την ίδια μέρα.

Αυτά ήταν αρκετά στον δήμαρχο Κ. Κουκά να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του εγκρίνοντας τις μεταδημοτεύσεις και αδιαφορώντας για το τι προβλέπει ο νόμος: ότι δηλαδή η μεταδημότευση προϋποθέτει διετή μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου στον δήμο όπου επιθυμεί να μεταδημοτεύσει, η οποία αποδεικνύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά (αντίγραφο εκκαθαριστικού από τη ΔΟΥ ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή δικαιολογητικά με αντίστοιχη νομική ισχύ). Αρνείται, δε, να παράσχει στοιχεία στον πρώην δήμαρχο, επικαλούμενος λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τους ισχυρισμούς αυτούς, βέβαια, δεν θα μπορέσει να τους επικαλεστεί ενώπιον της ανεξάρτητης αρχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ