Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ναυάγιο στην Πύλο: Επεισόδια στις διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας - 26 προσαγωγές (βίντεο)

Επεισόδια ξέσπασαν στις πορείες διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, στο κέντρο της Αθήνας που παραμένει  απροσπέλαστο λόγω των δρόμων που έχουν λείσει. 

Μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έπεσαν γύρω την περιοχή του Συντάγματος. 

Δείτε βίντεο από το Proto Thema από προσαγωγή στην οποία προχώρησαν οι άνδρες της Αστυνομίας:

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Ακόμη, μικρής έκτασης επεισόδια καταγράφηκαν στην πλατεία Κοραή στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ όταν άγνωστοι έγραψαν συνθήματα. Τα άτομα που βρίσκονταν στο περίπτερο αντέδρασαν με αποτέλεσμα κάποιοι από την πορεία να πετάξουν μπουκάλια με νερό.

Στο Σύνταγμα κάλεσαν συνδικάτα της Αττικής, ενώ στα Προπύλαια στην Ακαδημίας συγκεντρώθηκαν αντιρατσιστικές οργανώσεις και αριστερές παρατάξεις με την πρόθεση να ακολουθήσει πορεία έως το Σύνταγμα.

Στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Η Ολλανδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, συμμετείχε στις πορείες διαμαρτυρίας για το ναυάγιο

Δείτε βίντεο απο το Proto Thema:

Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές αναφέρονται «στο δικαίωμα στο άσυλο και την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής», αλλά και «στους εγκληματίες διακινητές που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα. «Και η νέα αυτή τραγωδία, το ναυάγιο στην Πύλο, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και της πολιτικής της, την οποία υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματά τους και οδηγεί σε τέτοια τραγικά ναυάγια, να χάνονται ψυχές, ανθρώπινες ζωές, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

«Αυτό που πρέπει να γίνει, έστω το ελάχιστο αυτή τη στιγμή, είναι να καταργηθεί αμέσως ο κανονισμός του Δουβλίνου, να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες, να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση και το άσυλο και να μην μετατραπεί σε αυτό το νέο κατάπτυστο Σύμφωνο που ετοιμάζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, που ουσιαστικά ενταφιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων, τα δικαιώματα του ασύλου» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτές είναι μόνο λίγες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα δεν τις υλοποιούν. Μόνοι έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τραγωδίες γιατί όλα αυτά είναι που ανοίγουν την όρεξη των κυκλωμάτων, των εγκληματιών διακινητών, και χάνονται ανθρώπινες ψυχές, γυναικόπαιδα, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο».

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) κάλεσε σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19.00 στα Προπύλαια ενώ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι δεκάδες νεκροί πρόσφυγες του ναυαγίου είναι μαζική δολοφονία της ρατσιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων».

Η ανακοίνωση των Σωματείων

- Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγ/κής Βιομηχανίας Ελλάδος

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ)

- Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής

«Οργή και απεριόριστη θλίψη πλημμυρίζει τις καρδιές και τη σκέψη όλων των εργαζομένων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου», τονίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...