Κοινωνία

Ναύπλιο: Ο «βίος και πολιτεία» του πρώην ιδιοκτήτη του «Kandia’s Castle»

Ο «βίος και πολιτεία» ενός χρεοκοπημένου ιδιοκτήτη πολυτελούς ξενοδοχείου στο Ναύπλιο έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας. Μαζί με την μυθιστορηματική ζωή του, που είχε πυροδοτήσει σωρεία δημοσιευμάτων ήδη από το 2012, ανασύρεται από το συρτάρι η υπόθεση πλειστηριασμού του εμβληματικού «Kandia’s Castle».

Αφορμή για να ανοίξει ο φάκελος υπόθεσης, η προ ολίγων ημερών καταγγελία μιας γυναίκας που είχε κλείσει μέσα από την πλατφόρμα του πολυτελούς ξενοδοχείου «Kandia's Castle Resort» σουίτα για μία βδομάδα, μέσα στον Αύγουστο, αλλά προς δυσάρεστη έκπληξή της διαπίστωσε, λίγους μήνες αργότερα, ότι η μονάδα δεν λειτουργούσε. Αποτέλεσμα αυτού, η κα Σοφία Βασιλειάδου να έχει χάσει όχι μόνο τις διακοπές, που προγραμμάτιζε με την οικογένειά της, αλλά και 2.500 ευρώ που είχε στείλει ως προκαταβολή.

Η γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία που κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Τουρισμού. Ισχυρίζεται ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την αλλαγή του καθεστώτος, καθώς ο πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Άρης Μάρκου, δεν είχε καν κηρύξει πτώχευση. Ούτε είχε γνωστοποιήσει στους πελάτες του ξενοδοχείου τη νέα κατάσταση, παρόλο που το ακίνητο βγήκε τον περασμένο Ιανουάριο σε πλειστηριασμό και τελικά πουλήθηκε στον ισραηλινό κολοσσό φιλοξενίας και εστίασης, «Fattal».

Άνθρωποι της Fattal υποστηρίζουν πως όταν ανέλαβαν επίσημα το ακίνητο, στις 2 Φεβρουαρίου, το πρώτο που έκαναν ήταν να ενημερώσουν τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις τουριστικές πλατφόρμες ότι εκείνοι έχουν αναλάβει τα κλειδιά της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Ζήτησαν αρχικά από τους συνεργαζόμενους ταξιδιωτικούς πράκτορες να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που ήδη είχαν στείλει προκαταβολές μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου και να τους μεταφέρουν σε άλλα καταλύματα, καθώς, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι το ανανεωμένο Κandia θα λειτουργούσε από το φετινό καλοκαίρι, ορισμένες απρόοπτες εξελίξεις, τους οδήγησαν στην απόφαση να τον κρατήσουν κλειστό.

Όπως είχε μάλιστα διαρρεύσει, η προηγούμενη ιδιοκτησία είχε προβεί σε σειρά καταγγελιών για πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός του ξενοδοχείου. Παραβάσεις που μόνο οι ίδιοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες έγιναν μετά τον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου, τον περασμένο Ιανουάριο, έναντι 9.750.000 ευρώ. Επιπλέον οι υπεύθυνοι της Fattal ζήτησαν από την προηγούμενη διοίκηση να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα των κρατήσεων ώστε να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, η πρόσβαση δεν τους επετράπη από τη στιγμή που οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες επικαλέστηκαν ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Πηγές από την ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου, ξεκαθαρίζουν πως δεν ευθύνεται για τις όποιες ενέργειες της προηγούμενης ιδιοκτησίας και πως αν ισχύουν οι καταγγελίες των πελατών (υπολογίζονται γύρω στους 30 τουλάχιστον) που έσπευσαν να κλείσουν από το χειμώνα τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Kandia, στέλνοντας παχυλές προκαταβολές, «αποτελεί μια πρωτοφανή ενέργεια εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού και δυσφήμισης του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παραπάνω εξελίξεις γίνονται αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της πολυτάραχης ζωής του επιχειρηματία Άρη Μάρκου που είχε προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Περιγράφοντάς τον, ορισμένοι κάνουν λόγο για έναν δαιμόνιο επιχειρηματία και άλλοι για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που από τη μία ενέπνεε για σημαντικά εγχειρήματα και από την άλλη εντοπιζόταν στις σκιερές πλευρές της διαφθοράς. Στην περίπτωσή του ένα ήταν το αδιαπραγμάτευτο: το επικοινωνιακό του χάρισμα με το οποίο κατάφερνε να δίνει ζωή στις φιλοδοξίες του, να παρεισφρέει σε κυβερνητικά κτίρια και να έχει ισχυρές διασυνδέσεις. Ένας αστικός μύθος λέει, μάλιστα, ότι διατηρούσε στενές επαφές με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου κι άλλα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα και πως επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θεωρείτο από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της Αργολίδας.

Αδυναμία του Άρη Μάρκου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός όπως και οι αφηγήσεις γύρω από τις ανασκαφές. «Μιλούσε για τα αρχαία ευρήματα, σα είναι αρχαιολόγος» λέει στο ΘΕΜΑ, πρόσωπο που τον έχει συναναστραφεί.
 

Ο Άρης Μάρκου ανήκε για 30, περίπου, χρόνια στη λεγόμενη ελίτ των τουριστικών πρακτόρων, μαζί βέβαια με τον αδερφό του Κώστα Μάρκου και προτού αναδειχθεί στο επιχειρείν ζούσε στη Βρετανία, όπου και σπούδασε.

Το πέντε αστέρων ξενοδοχείο του αποφάσισε να το ανοίξει πριν από, περίπου, 18 χρόνια μαζί με τον αδερφό του και ήταν όνειρο ζωής. Τελικά τα πρώτα θεμέλια άρχισαν να τοποθετούνται το 2005 για να ολοκληρωθεί το 2010 το απαιτητικό έργο που επί χρόνια αποτελούσε αρχιτεκτονικό κόσμημα του Ναυπλίου. Κόστισε περίπου 21 εκατ ευρώ.


Ασύλληπτη χλιδή

Η αισθητική με την οποία έχει φιλοτεχνηθεί το ξενοδοχείο μαρτυρά τη διάθεση για απλόχερη μοιρασιά της πολυτέλειας. Πετρόχτιστο, με πολεμίστρες, δύο εσωτερικές πισίνες, τρία μπαρ, δική του παραλία, 105 δωμάτια και αίθουσα εκδηλώσεων δυναμικότητας 400 ατόμων. Ορισμένες σουίτες έφταναν και τα 90 τ.μ. και τα μπαλκόνια τους είχαν πρόσβαση σε ιδιωτικές μίνι πισίνες.
Στις παροχές του ξενοδοχείου συμπεριλαμβάνονταν τρία εστιατόρια, εκ των οποίων, το Pool restaurant, στο μέσο της μεγάλης εξωτερικής πισίνας.

Το παραθαλάσσιο Kandia’s Castle Resort & Thalasso Nafplio, βρισκόταν σε μία τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή, κτισμένο πάνω σε μία πανέμορφη ιδιωτική παραλία του Αργολικού κόλπου στην περιοχή της Κάντιας, μόλις 20 λεπτά με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο, σε απόσταση μίας ώρας και 45 λεπτών από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και δύο ώρες από την Αθήνα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Η βαλίτσα με τα προσημειωμένα

Από την εποχή των πρώτων μνημονίων, πριν από 11 χρόνια, το όνομα του Άρη Μάρκου είχε συνδεθεί, μέσα από σειρά δημοσιευμάτων, με τα χρέη και τους, κινηματογραφικού τύπου, ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Ο επιχειρηματίας, είχε εμπλακεί σε περιπέτειες με το τότε υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επιδότησης για το ξενοδοχείο του.

Οι ύποπτες επαφές με υπαλλήλους του υπουργείου είχαν, δε, απασχολήσει την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. Είχε γίνει γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του «Kandia's Castle» είχε πρόθεση, λίγο καιρο αφότου άνοιξε το πολυτελές κατάλυμα, να επεκτείνει τη μονάδα του. Ωστόσο, η υπόθεση της χρηματοδότησης μέσω αναπτυξιακού προγράμματος, στο οποίο είχε ενταχθεί, δεν προχωρούσε, όπως ο ίδιος είχε τότε καταγγείλει. Λίγο αργότερα, σε ανοιχτές δηλώσεις του, είχε ισχυριστεί ότι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να τον βοηθήσει, τον είχε παραπέμψει σε άλλους υπαλλήλους που τελικά συνελήφθησαν για δωροληψία. Για να συμβεί αυτό ο Μάρκου είχε συνεργαστεί με την αστυνομία.

Ο ξενοδόχος είχε υποστηρίξει, τότε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για απαίτηση μίζας τα εξής: «Έγιναν δύο ραντεβού. Μου ζήτησε το 4% αλλά τελικά καταλήξαμε στο 2,5%, επί του ποσού που ήταν προς έγκριση, δηλαδή 120.000 ευρώ». Η συνάντηση ανάμεσα στον επιχειρηματία και τα δυο στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης έγινε ένα μεσημέρι Δευτέρας, του Μαρτίου του 2012, πολύ κοντά στον σταθμό του Κεραμεικού στην Αθήνα. Αφού καλωσόρισε τα δυο στελέχη, στη συνέχεια τους παρέδωσε μια τσάντα, η οποία περιείχε 120.000 ευρώ, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Η τσάντα παραδόθηκε στον έναν από τους δύο υπαλλήλους, καθώς ο δεύτερος φυλούσε «τσίλιες» λίγα μέτρα πιο μακριά, χωρίς όμως να αντιληφθεί την παρουσία των ανδρών της αστυνομίας, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο φορώντας πολιτικά ρούχα. Σημειώνεται ότι οι δυο υπάλληλοι, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του Ανακριτή, προφυλακίστηκαν.

Καταγγέλθηκε από τον ξενοδόχο ότι απαιτούσαν μίζα 120.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν στην αποδέσμευση επιχορήγησης ύψους 4.700.000 ευρώ.

Η παρέμβαση Παπαδήμου και η απόπειρα δολοφονίας

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου του 2012, η υπόθεση του ξενοδόχου πυροδότησε την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον τότε αρχηγό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, Λουκά Παπαδήμο, να ζητά διερεύνηση της υπόθεσης διαφθοράς στους κόλπους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Έχοντας ανοιχτά διάφορα μέτωπα οικονομικών αντιπαραθέσεων, ο Άρης Μάρκου είχε πέσει, τον Ιούλιο του 2012, θύμα απόπειρας δολοφονίας, όταν χειροβομβίδα βρέθηκε κάτω από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, έξω από την οικία του, στα Λευκάκια Αργολίδας. Η χειροβομβίδα είχε τοποθετηθεί, συγκεκριμένα, στο κάτω μέρος του παρμπρίζ και εξερράγη έπειτα από παρέμβαση των πυροτεχνουργών του στρατού. Φτάνοντας στην αρχή του τέλους της παντοδυναμίας του επιχειρηματία, βγήκε σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο του. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2022, κατά την περίοδο επέλασης της κρίσης του κορωνοϊού.

Το Νοέμβριο του 2022 επήλθε και επίσημα το κλείσιμο της αυλαίας για το τουριστικό διαμαντάκι του Ναυπλίου. «Τέλος εποχής», αυτόν τον τίτλο υιοθέτησαν τα δημοσιεύματα για να προχωρήσουν στις μετέπειτα εκτενείς αναφορές στον ισραηλινό κολοσσό που ανέλαβε τα ηνία της ιδιοκτησίας.

Στις 22 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους η πώληση ήταν γεγονός και η βούλα της αλλαγής ιδιοκτησίας επισφράγισε το κλεισιμο ενός κεφαλαίου. Η μονάδα Kandia’s Castle Resort από την οικογένεια Μάρκου εισήλθε στην κατοχή του ομίλου ισραηλινών συμφερόντων Fattal που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχει στην κατοχή της περισσότερα από 280 ξενοδοχεία ανά την υφήλιο. Ωστόσο, ο ξενοδόχος δεν μπόρεσε ποτέ να δεχθεί ότι το δημιούργημα του άλλαξε χέρια. Λέγεται δε ότι στη πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ισραηλινού κολοσσού, ο Μάρκου εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει τη ζωή τους δύσκολη, κάτι που αποδείχτηκε αμέσως μετά. Είναι άλλωστε ο μοναδικός που γνωρίζει τα προτερήματα αλλά και τις “αδυναμίες” του ιδιαίτερου και μοναδικου «Kandia Castle Hotel Resort & Thalasso».

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...