Κοινωνία

Δίκη Καμπανού: Σήμερα αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως

Σήμερα αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού από οπαδούς του ΠΑΟΚ την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της θα ξετυλίξει το «κουβάρι» της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, κάτι που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 10 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από συνολικά 32 συνεδριάσεις στην κατάμεστη αίθουσα του ΜΟΔ, δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και τους ισχυρισμούς των δώδεκα κατηγορουμένων, το δικαστήριο, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι και το ακροατήριο θα ακούσουν με μεγάλο ενδιαφέρον την κρίση της εισαγγελέα, σε όσα περιλαμβάνονται στην δικογραφία και σε όσα αναδείχθηκαν μετά από περίπου έξι μήνες ακροαματικής διαδικασίας, για τα όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ.

Στις έξι δικάσιμους των απολογιών η οικογένεια του Άλκη Καμπανού άκουσε συνολικά 12 συγγνώμες και μόνο μία ομολογία. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, ανέλαβαν το μερίδιο που θεωρούν ότι τους αναλογεί για την συμμετοχή τους στην δολοφονική επίθεση, άλλοι παρουσίασαν την δική τους εκδοχή, και ο δεύτερος κατηγορούμενος εμφανίστηκε σε ρόλο Ιφιγένειας. «Το τι έχω κάνει εγώ το ξέρω, το τι έχουν κάνει οι άλλοι, το ξέρουν οι ίδιοι» ήταν κάποια λόγια που ακούστηκαν κατά την διάρκεια των απολογιών, και φαίνεται πως η ομερτά δεν «έσπασε» ποτέ. Κανείς δεν γνώριζε, όπως ισχυρίστηκαν, ποιος/ποιοι πλησίασε/αν, χτύπησε/αν και εν τέλει σκότωσε/αν τον Άλκη.

 

Ο πατέρας του, Αριστείδης Καμπανός, κατά την δεύτερη δικάσιμο είχε αναφέρει στην κατάθεσή του «εφόσον θεωρούν ότι δεν έκαναν τίποτα, γιατί μου ζητάνε συγγνώμη;», ενώ η μητέρα του, Μελίνα Κακουλίδου, έκανε την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΜΟΔ να «παγώσει», όταν ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενη προς τους κατηγορούμενους φώναξε, «είμαι η μητέρα του Άλκη, κοιτάξτε με! Σηκώστε το κεφάλι! Αν είχαν μια σταγόνα αλήθειας θα με κοιτούσαν κατάματα! Στα μάτια μου θα έβλεπαν τον Άλκη. Ήθελα να δω εγώ, ποια είναι αυτά τα παιδιά, που δολοφόνησαν το δικό μου. Και τώρα είμαι εδώ. Κανείς δεν τολμάει να σηκώσει το κεφάλι. Κανείς από τους κατηγορουμένους δεν παραδέχθηκε ότι τον χτύπησε, ενώ πολτοποίησαν το κρανίο του και είχε χτυπήματα στο σώμα του με καραμπίτ».

«Ο θάνατός του ήταν αργός, μαρτυρικός και βασανιστικός»

«Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά, ως μάνα συμβουλεύω τους γονείς του Άλκη Καμπανού να βγουν από την αίθουσα». Αυτά ανέφερε προτού ξεκινήσει την ανατριχιαστική κατάθεσή της η έμπειρη ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση που εξέτασε την σορό του 19χρονου Άλκη.

Καθ’ όλη την διάρκεια της κατάθεσής της η ιατροδικαστής έδειχνε τις σοκαριστικές φωτογραφίες με τα τραύματα του Άλκη, προκειμένου να γίνει πλήρως κατανοητή στο δικαστήριο, αλλά και τους συνηγόρους. Επέμεινε, ως ο θάνατός του προκλήθηκε από συρροή τραυμάτων, καθώς όπως προέκυψε από την εξέταση της σορού του ο 19χρονος έφερε «πολλαπλά τραύματα από νύσσοντα και τέμνοντα όργανα, από θλώντα όργανα στην κεφαλή, στα κάτω και στα άνω άκρα».

Η ιατροδικαστής μάλιστα τόνισε πως τα χτυπήματα στο κεφάλι ισούνται με ανθρωποκτόνο πρόθεση. «Έχουμε έναν άνθρωπο σακατεμένο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι θέσεις των «12» και τα «ορφανά» τραύματα του Άλκη

Σύμφωνα με τις απολογίες των 12 κατηγορούμενων και τα όσα ισχυρίστηκαν οι ίδιοι ενώπιον του δικαστηρίου, προκύπτει ότι ο πρώτος, ο έκτος, ο όγδοος και ο δωδέκατος κατηγορούμενος δεν βρέθηκαν ποτέ στο σημείο της δολοφονίας, συγκεκριμένα ο τελευταίος τόνισε πως είχε τον ρόλο το ταξιτζή.

Ο έβδομος, ο ένατος και ο εντέκατος κατηγορούμενος υποστήριξαν πως χτύπησαν μόνο τον φίλο του Άλκη, τον Άγγελο ενώ ο δέκατος μόνο τον Δημήτρη. Τα όπλα που χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, ήταν ένα δρεπάνι, μαχαίρια και στειλιάρια.

Ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος πήραν περισσότερο την θέση του «παρατηρητή» στην δολοφονική επίθεση, καθώς ισχυρίστηκαν ότι δεν χτύπησαν κανέναν, παρά μόνο κυνηγούσαν άτομα, και δεν είχαν ενεργό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άλκης Καμπανός πέραν του τραύματος στη μηριαία αρτηρία, έφερε δυο ρωγμώδη κατάγματα στο κεφάλι, ένα στο πίσω μέρος και ένα στον κρόταφο, πολλαπλά τραύματα στα χέρια καθώς προσπαθούσε να προστατέψει το κεφάλι του, και δυο πλήγματα με νύσσον και τέμνον όργανο (όργανο με λάμα) στον αριστερό μηρό.

Κανείς από τους 11 παραπάνω κατηγορούμενους δεν παραδέχθηκε ότι χτύπησε τον Άλκη είτε στο κεφάλι, είτε στα χέρια, είτε στον αριστερό μηρό, παρά μόνο ο δεύτερος ομολόγησε ότι έπληξε τη μηριαία αρτηρία στο δεξί μηρό, λέγοντας χαρακτηριστικά «έγώ είμαι αυτός που χτύπησα τον Άλκη στο πόδι, πρέπει οι γονείς του να ξέρουν την αλήθεια».

Παρόλα αυτά ο ίδιος δεν φαίνεται να έπεισε την εισαγγελική λειτουργό για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ, και παρά την επιμονή που έδειχνε κατά την διάρκεια της απολογίας του, η εισαγγελέας της έδρας τον ρώτησε «τη λέξη εξιλαστήριο θύμα, την έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας;».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ