Κοινωνία

Βρέθηκαν οι υπαίτιοι της κυβερνοεπίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων; 30 λογαριασμούς φιλορώσων χάκερ εντόπισε η ΕΥΠ (Βίντεο)

Με βάση τα πρώτα ευρήματα της έρευνας έχει διαπιστωθεί πως στις επιθέσεις συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Από αυτές, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Στο σύνολο αυτών των 7.500 ηλεκτρονικών διευθύνσεων διαπιστώθηκε πως οι 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με μια ομάδα ρωσόφιλων χάκερ, η «Killnet».

Παρά ταύτα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι τονίζουν πως το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα σε σχέση με το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το χρονικό της υπόθεσης


Τα προβλήματα ξεκίνησαν στις 7:45 το πρωί και για 25 περίπου λεπτά με την υπηρεσία ταυτοποίησης και εξουσιοδότησης Single Sign On του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου να δέχεται επισκεψιμότητα πέρα από το φυσιολογικό. Επίθεση χάκερ όμως δέχθηκαν και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας όπως το MySchool όπως κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Σε πολλά σχολεία δε η καθυστέρηση έφθασε και τις 2 ώρες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αγωνία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, υποστηρίζει πως υπήρξαν κενά στο σύστημα ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Ακης Σκέρτσος ανέφερε δε πως υπήρξαν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο το υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσει σχετικά με τον χρόνο εκδήλωσης του αριθμού των χτυπημάτων.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα χθες έφτασαν μέχρι και τις 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο, με τους τεχνικούς να κάνουν λόγο για κατανεμημένες επιθέσεις DDοS που είχαν ως στόχο να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...