Κοινωνία

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: «Βρισκόμαστε σε φάση σεισμικής διέγερσης»

Στις Μοίρες βρίσκεται ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης (18/5).

Ο κ. Λέκκας συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν μετά τον σεισμό. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αρχικά αποτύπωσε την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή, σύμφωνα με το cretapost.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού το βράδυ της Πέμπτης

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, έχουμε μία αυξημένη δραστηριότητα στο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα ανατολικά και τα δυτικά ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως όλοι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο ενώ ακόμα δεν μπορούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Παράλληλα, ως προς την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ανέφερε πως είναι θετική αυτή η έκβαση καθώς υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης.

Ξεκινούν οι έλεγχοι

Ήδη από την πρώτη στιγμή του μεγάλου σεισμού η Πολιτική Προστασία του δήμου Φαιστού σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχει οργανώσει τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Λέκκας πάνω σε αυτό τόνισε πως θα ελεγχθούν προληπτικά τα σχολεία ενώ έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι στα σπίτια καθώς υπάρχουν αναφορές για μικρές ζημιές σε παλαιά κτίσματα.

Τέλος, ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες σε περίπτωση σεισμών όπως να αποφεύγονται τα παλαιά κτήρια, να βγάλουν βαριά αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά στα ράφια και σε περίπτωση σεισμού οι πολίτες να μην πάρουν το αυτοκίνητό τους αλλά να πάνε σε ανοιχτό χώρο.

Κατέρρευσε τμήμα ταράτσας και παρέσυρε μπαλκόνι 

Αναστάτωση προκλήθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, όταν - όπως αναφέρουν μαρτυρίες περίοικων στο Cretalive - κατέρρευσε τσιμεντένιο τμήμα ταράτσας από οικία, παρασύροντας και μπαλκόνι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτίσματος διαμένει οικογένεια που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι. Από καθαρή τύχη, όπως αναφέρεται, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην πόλη του Ηρακλείου.

Μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ένα μήνυμα χτύπησε στα κινητά τηλέφωνα όπου καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, ενώ το εκτιμώμενο μέγεθος του σεισμού ήταν οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...