Κοινωνία

Τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή: Κι άλλοι στόχοι στο στόχαστρο των δραστών! (βίντεο)

Βήμα βήμα αποκαλύπτονται τα σχέδια των Πακιστανών που σκόπευαν να χτυπήσουν το εβραϊκό εστιατόριο.

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ έχουν μπει τα κινητά και οι υπολογιστές του 27χρονου και του 29χρονου Πακιστανού που συνελήφθησαν για τη σχεδίαση του τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά της Αθήνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο στόχος δεν ήταν μόνο το εβραϊκό εστιατόριο αλλά ήταν τέσσερις συνολικά με αντικειμενικό σκοπό να προκληθούν πολλά θύματα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως είχαν στόχο να κάνουν επίθεση με εκρηκτικά στο κέντρο της Αθήνας, πιθανότατα στο εβραϊκό μουσείο στο Σύνταγμα, ή ακόμα και στη Ζάκυνθο κατά τις ημέρες των γιορτών ή στην τουριστική περίοδο. Είχαν επιλέξει, δηλαδή, σημεία πολυσύχναστα αφού και από τις συνομιλίες τους φαίνεται πως είχαν στόχο τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

Παράλληλα, αναφέρονται και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, έναν επιχειρηματία στη Ζάκυνθο αλλά και άλλους σε άλλα σημεία, σε βάρος των οποίων θα έκαναν απόπειρα δολοφονίας. Οι άλλες δύο σχεδιαζόμενες δολοφονίες επίσης θα γίνονταν σε νησί, όμως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ακριβής τοποθεσία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων είναι τόσο μεγάλος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους.


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως από τον Νοέμβριο του 2022 υπήρχαν προπαρασκευαστικές συνομιλίες για το τρομοκρατικό χτύπημα, με τον 30χρονο που βρίσκεται στο Ιράν. Ο 27χρονος είχε τον κεντρικό ρόλο και ανέλαβε τη στρατολόγηση περαιτέρω συμπατριωτών του, κάτι που πέτυχε στην περίπτωση του 29χρονου.

Για τις ελληνικές Αρχές, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν και ένα e-mail που είχε αποστολέα με διεύθυνση που ανήκει σε ελβετική εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί πολλαπλή κρυπτογράφηση και θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής, έφτασε στους αρμόδιους. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφερόταν ότι μια τρομοκρατική ομάδα Πακιστανών, ετοιμάζει χτύπημα με εκρηκτικά και όλα στην Αθήνα. Τα σχέδια, αναφερόταν ότι βρίσκονται στα κινητά των μελών της οργάνωσης της οποίας αρχηγός οριζόταν ο 27χρονος.

Από τις συνομιλίες, πάντως, έγινε ξεκάθαρη η προσπάθεια του 30χρονου να γίνει αιματοκύλισμα, καθώς αναφερόταν ξεκάθαρα πως «όσο αυξάνονται τα νούμερα των θυμάτων, τόσο θα αυξάνονται τα λεφτά». Συγκεκριμένα, τους είχε αναφερθεί ότι με 5-6 θύματα τα χρήματα θα φτάσουν στα 20 εκατ. ρούπιες. «Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αν το κάνουμε σε ένα σημείο που θα μαζευτεί κόσμος θα έχουμε πολλά θύματα. Θα μπορούσα να το κάνω εδώ στο νησί (σ.σ. Ζάκυνθος), θα μπορούμε και στην Αθήνα αλλά είναι πιο δύσκολο», ήταν μία από τις απαντήσεις του 27χρονου.

Αμφότεροι, πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και επιμένουν ότι δεν είχαν πρόθεση να υλοποιήσουν τα σχέδια για το τρομοκρατικό χτύπημα. Ο 27χρονος υποστηρίζει πως ο 30χρονος συμπατριώτης του τον απειλούσε με τη ζωή του και με τη ζωή των μελών της οικογένειάς του. «Δούλευα σερβιτόρος σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, 16 ώρες την ημέρα. Μετά δούλευα στις ελιές. Δεν ήθελα να κάνω το χτύπημα. Φοβόμουν, καθώς ήταν σχεδόν αδύνατο», φέρεται να είπε στην απολογία του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...