Κοινωνία

N. Χαρδαλιάς στην τελετή εγκαινίων του Επιτηρητικού Φυλακίου «Παναγιάς»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη, σήμερα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, στην τελετή εγκαινίων των πλήρως ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του Επιτηρητικού Φυλακίου «ΠΑΝΑΓΙΑΣ», στην ομώνυμη ακριτική μικρόνησο του συμπλέγματος των Οινουσσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ριζική ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε νέες, σύγχρονες κτηριακές υποδομές, πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εφοπλιστή κ. Βασίλειου Πατέρα προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος κάλυψε την πλήρη χρηματοδότηση του συνόλου των εργασιών του έργου. Στο ακριτικό μας Φυλάκιο, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης της Φρουράς του, θα έχει θετική επίδραση στην προσήλωση και στις προϋποθέσεις συνέχισης της επιτυχούς εκτέλεσης της σημαντικής αποστολής του, στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόριο περιοχή.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, οι Δήμαρχοι Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ και Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Διοικητής της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Εμμανουήλ Χατζής και άλλοι.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, ο δωρητής κ. Βασίλειος Πατέρας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης και η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» κ. Ιωάννα Μαρτίνου.

Στο πλαίσιο της τελετής, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο δωρητής, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να παρίσταμαι σήμερα εδώ στην Περιοχή Ευθύνης της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ» και στο ακριτικό Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΠΑΝΑΓΙΑΣ» του συμπλέγματος των Οινουσσών, σε μια λιτή αλλά τόσο πλούσια, πιστέψτε με, σε συναισθήματα και συμβολισμούς, εκδήλωση εγκαινίων των πλήρως ανακαινισμένων εγκαταστάσεών του.

Οι νέες, σύγχρονες πλέον υποδομές, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου ηλεκτροδότησης που κατέστησε εφικτή την σύνδεση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αφενός αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα ζωής των στελεχών και των οπλιτών μας, παρέχοντάς τους ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης στην ούτως ή άλλως απαιτητική καθημερινότητά τους και αφετέρου επαυξάνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Φυλακίου.

Η νησίδα μας, η «ΠΑΝΑΓΙΑ» μας, αποτελώντας ένα ακόμα προπύργιο στις εσχατιές της Ελληνικής Επικράτειας, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από αδιαμφισβήτητο ελληνικό έδαφος, αφού οι Τούρκοι πιλότοι το επιλέγουν σε τακτική βάση για να εκτελούν προκλητικές πτήσεις με τα μαχητικά τους αεροσκάφη.

Και οι υπερπτήσεις αυτές, καθώς και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας, όλοι ξέρουμε ότι αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και μια ακόμη προσπάθεια επιβολής των ανυπόστατων τουρκικών θέσεων, που βασίζονται στην αίολη θεωρία των γκρίζων ζωνών και της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Οι συνεχώς εντεινόμενες αυτές προκλήσεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση τα όρια του Διεθνούς Δικαίου και την ισχύ των Συνθηκών, μας επιβάλουν να τις αντιμετωπίζουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, θέτοντας ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους όλου του αμυντικού μας σχεδιασμού.

Υπό αυτή την έννοια, καταβάλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα, επαυξάνοντας διαρκώς το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου αυτές να αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο θεματοφύλακα της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Αξιοποιούμε έτσι κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για επαύξηση της εθνικής αποτρεπτικής μας ισχύος, καθιστώντας τη χώρα βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τείνοντας όμως χείρα φιλίας σε όλους τους γείτονές μας. Στο πνεύμα αυτό και παρά τις οποιεσδήποτε διαφορές μας, στεκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο, μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, λαό της Τουρκίας και ευχόμαστε δύναμη, ευχόμαστε ταχεία αποκατάσταση των πληγέντων και θέλω να πω και από εδώ, από την «ΠΑΝΑΓΙΑ», να υπογραμμίσω, να τονίσω, εδώ απέναντι από τα τουρκικά παράλια, ότι η χώρα μας είναι απολύτως δεσμευμένη στην προσπάθειά της να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα στον λαό και στην κοινωνία της Τουρκίας στη δύσκολη αυτή στιγμή.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, θα ήθελα να εκφράσω, μέσα από την καρδιά μου, την απέραντη ευγνωμοσύνη μου εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, του Υπουργού μας, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στον Βασίλειο Πατέρα, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του οποίου, κατέστη δυνατή η πλήρης χρηματοδότηση και ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών αυτού του Φυλακίου.

Αγαπητέ Βασίλη, θα ήθελα να σου απευθύνω προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δωρεά σου και να εξάρω το ήθος, τη βαθιά κοινωνική σου ενσυναίσθηση και το ιδιαίτερο μεγαλείο ψυχής που σε διακρίνει, αρετές που αντικατοπτρίζονται αβίαστα στο πλούσιο κοινωνικό σου έργο, σε ολόκληρη την πορεία της ζωής σου.

Εύχομαι η ανιδιοτελής και πατριωτική σου αυτή πράξη, να αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα και παρότρυνση σε όλους όσους έχουν τη δυνατότητα, αλλά προπαντός τη διάθεση και την επιθυμία, να στηρίξουν έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις και μέσω αυτών την Πατρίδα και ξέρουμε ότι αυτοί είναι πολλοί, αν και κάποιοι συγκεκριμένοι που σήμερα βρίσκονται εδώ, όπως ο αγαπητός Ναύαρχος Λασκαρίδης και η αγαπητή Ιωάννα, όπως και εσύ, ξεχωρίζετε γιατί πάντα είστε εδώ, δίπλα μας, σε κάθε εγχείρημα, προς όφελος της Πατρίδας, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Και η ευγνωμοσύνη μας απέναντι σε όλους σας είναι μεγάλη και θέλω να σας διαβεβαιώσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου και της ψυχής μου ότι, σε κάθε ακριτική γωνιά του τόπου μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δηλώνουν πάντα δυναμικά το παρόν, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία και τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή.

Γιατί κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βράχος θα είναι για μας μια ελληνική Πατρίδα, μια ελληνική σημαία! Παραμένουμε, είμαστε παντού! Για τον ελληνικό λαό! Για την Πατρίδα μας! Για τη Σημαία μας!».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι:

«Με συγκίνηση εγκαινιάσαμε το νέο ακριτικό φυλάκιο στην Παναγιά. Εδώ, όπου η Ελληνική Σημαία κυματίζει υπερήφανη δίπλα στους ανθρώπους που υπηρετούν την Πατρίδα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φρουρούς των συνόρων μας που καθημερινά υπερασπίζονται την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Βασίλη Πατέρα για τη σημαντική προσφορά και το παράδειγμα που δίνει σε όλους εμάς για την ανιδιοτελή αγάπη στην Πατρίδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ