Κοινωνία

Πτώση Phantom - Οικογένεια υποσμηναγού: «Αγαπούσε πολύ τη δουλειά του, είχε όραμα»

Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες για τις οικογένειες των άτυχων πιλότων μετά την πτώση του Phantom F4 στην Ανδραβίδα. Οι ένοπλες δυνάμεις θρηνούν για τον χαμό του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα και του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θείος του άτυχου υποσμηναγού, Νίκος Σώζιος, μίλησε στο Mega και δήλωσε πως ο Μάριος Τουρούτσικας ήταν ένα υποδειγματικό νεαρό παιδί.

«Ήταν ένας άγγελος. Είχε ήθος, αξίες, όραμα, είχε να κάνει πολλά πράγματα και έφυγε πάρα πολύ νωρίς. Αγαπούσε πάρα πολύ την δουλειά του και μιλούσε συνέχεια για αυτήν».

 

Η Βασιλική Φατούρου, η θεία του 29χρονου, συγκινημένη και χωρίς να μπορεί να πει πολλά, ανέφερε:

«Δεν υπάρχουν λόγια. Μας λείπει πολύ. Ήταν ένα εξαίρετο παιδί, είχε τις καλύτερες σχέσεις με όλη την οικογένεια».


Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Παράλληλα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου των δύο πιλότων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής και για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού.

Στη «μάχη» ρίχνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας,  το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό πλοίο θα είναι έτοιμο να πλεύσει ανοιχτά του Κατάκολου, καθώς για την ώρα, παρουσιάζει βλάβη, η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα.

Ο «Ναυτίλος» διαθέτει ειδικό σόναρ που μπορεί να πιάσει άτρακτο ή συντρίμμια του Phantom στον βυθό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ είναι πιθανό να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη. Μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν ήδη προσφερθεί.

Οι ειδικοί θέλουν να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας. Όπως είναι γνωστό στον βυθό ανοιχτά από το Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες όπου το βάθος φτάνει τα 1.000 μέτρα. Αν βρεθεί ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν αν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.

Ωστόσο είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν ατόφια αντικείμενα από το αεροσκάφος. Οι ειδικοί, μάλιστα, δεν περιμένουν τίποτα από τον καταγραφέα του Phantom. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη κι αν τον βρουν, θεωρούν δεδομένο ότι θα έχει καταστραφεί.

Το «μαύρο κουτί» του Phantom

Ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφους όπως το Phantom δεν έχει καμία σχέση με το μαύρο κουτί των πολιτικών αεροσκαφών.

Το μαύρο κουτί των πολιτικών αεροσκαφών είναι κατασκευασμένο ώστε να αντέχει και να μην καταστρέφεται έπειτα από μια πτώση. Ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης του Phantom έχει άλλο λόγο ύπαρξης: Καταγράφει ήχο και εικόνα προκειμένου να αξιοποιείται στην ενημέρωση των πιλότων μετα τις πτήσεις ώστε να επισημαίνονται πιθανά λάθη.

«Ακόμη κι αν ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης του μοιραίου Phantom με serial number 507 εντοπιστεί -κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο- είναι σχεδόν βέβαιο ότι το recorder θα έχει καταστραφεί και δεν θα μπορεί να γίνει αναδίφηση εικόνας, ήχου και στοιχείων που είχε συλλέξει, δεδομένου ότι το κουτί του flight recorder δεν έχει θωράκιση για να αντέχει πιθανή πρόσκρουση»λένε ειδικοί στο protothema.gr.

Ο Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...