Κοινωνία

Novartis: Έτσι έστησε την απάτη ο προστατευόμενος μάρτυρας «Σαράφης»

Σύμφωνα με το skai.g, μέσω εικονικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έταξε δάνεια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στους επιχειρηματίες- θύματά του ο «Μάξιμος Σαράφης»- προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis - που συνελήφθη μαζί με άλλους δύο συνεργούς του με την κατηγορία της απάτης.

Το άλλοτε στέλεχος επιχειρήσεων και διευθυντής επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Δεστεμπασίδης και οι συνεργοί του εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν αρχίσει την εγκληματική τους δράση, στοχεύοντας ανθρώπους των επιχειρήσεων που μετά την οικονομική κρίση δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.

Η οργάνωση «μεσολαβούσε» με το αζημίωτο για δήθεν απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Εμιράτων. Μάλιστα εμφάνιζαν εταιρεία μεσιτείας στα Εμιράτα, με την επωνυμία Zahrat-commercial, που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, και ο Δεστεμπασίδης που είχε λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής του πορείας μεγάλο εύρος γνωριμιών, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης εταιρείας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛΑΣ, οι άλλοι δύο συλληφθέντες εμφανίζονταν ως συνεργάτες του «Σαράφη», προσποιούμενοι μάλιστα και τις αυθεντίες στα οικονομικά πράγματα για τα Εμιράτα- ο ένας έλεγε ότι ζούσε επί χρόνια εκεί ή πως η γυναίκα του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία και παρίστανε τον μεσολαβητή για να λυθεί όποιο πρόβλημα τυχόν προέκυπτε. Οι κατηγορούμενοι πλαστογραφούσαν έγγραφα, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν σφραγίδες ελληνικών εταιρειών και προσώπων, λογότυπα και υπογραφές στελεχών επιχειρήσεων και άλλα έγγραφα και αντικείμενα που τεκμηριώνουν την κατηγορία σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι ο Δεστεμπασίδης εμφανιζόταν στα θύματα της συμμορίας με τα πραγματικά του στοιχεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην οργάνωση κατηγορούνται ότι μετείχαν άλλα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι τρεις αλλοδαποί- που εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας με την επωνυμία  Zahrat-commercial, ενώ η τέταρτη διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων, τα οποία πλήρωναν ως προμήθεια έναντι των δανείων που θα «ξεπάγωναν».

Η απάτη ήταν στημένη στην τελευταία λεπτομέρεια: Οι κατηγορούμενοι είχαν αναπτύξει ακόμη και μηχανισμό κάλυψης, στην περίπτωση που κάποιο από τα θύματα υποψιαζόταν κάτι, με στόχο να κερδίζουν έστω χρόνο. Σ΄αυτή τη λογική είχαν στήσει ιστοσελίδες, e-mail υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, εταιρείες «ασφάλισης δανείων» στα Εμιράτα, πλαστά πιστοποιητικά. Ηταν τόσο καλά οργανωμένη η απάτη που ορισμένα από τα θύματα, όταν ενημερώθηκαν για τη δράση της ομάδας από την αστυνομία, δεν πίστευαν ότι είχαν πέσει θύματα απατεώνων. Ηδη, έχουν εξιχνιασθεί επτά περιπτώσεις εξαπάτησαν με λεία περίπου 800.000 ευρώ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...