Κοινωνία

Λέσβος: Οι Τούρκοι εκδρομείς στηρίζουν τον αγώνα της στη μάχη του τουρισμού

Η Λέσβος κάνει τα τελευταία χρόνια τον δικό της αγώνα στη μάχη του τουρισμού, για να κερδίσει το μερίδιο που της αναλογεί…

Στους 24.879 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στην Λέσβο το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή στους εννέα μήνες που λειτούργησαν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα απέναντι Τουρκικά παράλια.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων του νησιού θεωρούσαν πως αφίξεις 15.000 ήταν ικανοποιητικές. Το ανέλπιστα θετικό αποτέλεσμα δείχνει πως η Μυτιλήνη και όλο το νησί της Λέσβου είναι θελκτικός τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους των μικρασιατικών παραλίων παρότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι περιορισμένες.  

Οι περίπου 25.000 αφίξεις του 2022 αξιολογούνται ως θετικό αποτέλεσμα καθώς επιτεύχθηκαν την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία του κορονοϊού, με την τουρκική λίρα να έχει καταγράψει μεγάλη πτώση έναντι του ευρώ και τις πολεμικές ιαχνές να κυριαρχούν στην ειδησεογραφία Ελληνικών και των Τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αφίξεις του 2022 είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα από το 2011 (εξαιρούμε την διετία της πανδημίας). Συγκεκριμένα το 2011, δεύτερη χρονιά που λειτούργησε η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με το Αϊβαλί είχαν φθάσει στη Λέσβο 15.146 Τούρκοι τουρίστες. Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων καταγράφηκε το 2015 και ήταν 50.659  επισκέπτες.

Στη γειτονική Χίο οι αφίξεις Τούρκων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022 ήταν 42.642 άτομα, ενώ στην Σάμο την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαν φθάσει 18.498 Τούρκοι τουρίστες. Η Χίος πλεονεκτεί έναντι της Λέσβου και της Σάμου καθώς έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Τσεσμέ και βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Σμύρνης. Επιπλέον οι φορείς των επαγγελματιών της Χίου κάνουν ότι μπορούν για να προβάλλουν το νησί και την πόλη της Χίου στο κοινό της Σμύρνης.

Οι ανεπαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με την Σμύρνη στερούν όπως φαίνεται από το νησί σημαντικό αριθμό Τούρκων τουριστών. Οι πυκνές απευθείας ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Σμύρνης με την Μυτιλήνη με πλοία που θα μπορούσαν να μεταφέρουν επιβάτες και οχήματα είναι η καλύτερη λύση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, κρίσιμο στοιχείο για τις αφίξεις του 2023 θα είναι η επαναλειτουργία του προγράμματος έκδοσης βίζας στην πύλη εισόδου. Πρόκειται για πρόγραμμα δοκιμασμένο και αποτελεσματικό που πρέπει να επανέλθει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ