Κοινωνία

Ζάκυνθος: Ιερόσυλοι εισέβαλαν σε ναό και έκλεψαν τάματα πιστών

Οι δράστες έκλεψαν τα τάματα των πιστών και προκάλεσαν υλικές ζημιές, σύμφωνα με το imerazante.

Ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Ζάκυνθο, Διονύσης Μαρίνος, δήλωσε στην imerazante:

«Στις 22 Δεκέμβρη, στις 5:30 το πρωί, άγνωστος παραβίασε την πόρτα, απενεργοποίησε τον συναγερμό και αφαιρέσανε τα κρεμασμένα τάματα στην εικόνα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και του Αγίου Χαραλάμπους. Δεν πείραξαν το παγκάρι. Αυτές τις μέρες είχαμε κάνει κάποιες ενέργειες για να τακτοποιήσουμε τη φύλαξη των τιμαλφών, αλλά μας πρόλαβαν οι κλέφτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

»Από τις κάμερες δεν φαίνεται κάτι, ακούγονται οι χτύποι. Δεν είχαμε τοποθετήσει κάμερες στο ναό, μόνο από παραπλήσιες οικίες. Ακούγεται μόνο ο ήχος που χτυπάνε την πόρτα. Ανησυχία υπάρχει για τους ναούς, γιατί δεν είναι μόνο αν θα κλέψουν ασημικά ή τάματα, αλλά αν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγαλύτερης έκτασης ζημιές όπως να σπάσουν κάποια εικόνα ή να αφαιρέσουν εικόνες ή να μπουν στο ιερό και να γίνουν φθορές στην Αγία Τράπεζα. Δεν είχε κλαπεί άλλη φορά η εκκλησία και ήταν αρκετά τα τάματα. Η αστυνομία ήρθε στο σημείο και μας είπε, γιατί αφήσαμε τα τιμαλφή… Μόνο τα τάματα πήραν και τίποτα άλλο.

»Έσπασαν το τζάμι και προκάλεσαν μικρής έκτασης ζημιά στις εικόνες. Δεν είναι μόνο η αξία των χρυσαφικών όσο και η συναισθηματική αξία αυτών που είχαν αφιερώσει τα τάματα. Όλο το χωριό είναι στεναχωρημένο και ανάστατο αυτές τις άγιες μέρες. Μόλις σημειώθηκε το γεγονός, όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν».

Σε εκπομπή του ΙΟΝΙΑΝ μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου Κωνσταντίνος Καραγκούνης για τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης.

«Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που η Ένωση μας έχει αναδείξει με έγγραφα της επανειλημμένα. Κανένας δεν έχει σκύψει στο πρόβλημα. Κάτι πήγε να γίνει όσο ήταν υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης και αρχηγός ο κ. Καραμαλάκης. Δυστυχώς, με την αλλαγή αυτών των δυο άξιων ανθρώπων το θέμα βάλτωσε… Δεν ήρθαν στη Ζάκυνθο όπως υποσχέθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης οι 50 συνοριοφύλακες που θα βοηθούσαν σημαντικά τη δύναμη μας και υπολείπεται κατά πολύ άλλων νομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

»Πανελλαδικά η σχέση αστυνομικού προς κατοίκους είναι 1 προς 166, στην Πάτρα 1 προς 230, στον Πύργο 1 προς 200, στο Κιλκίς είναι 1 αστυνομικός προς 69 πολίτες. Στη Ζάκυνθο η αναλογία είναι 1 αστυνομικός προς 500 πολίτες και τη θερινή περίοδο 1 προς 1.083 συμπεριλαμβάνοντας και την ενισχυτική δύναμη. Και στην αρχή και στη λήξη της σεζόν είμαστε 1 προς 833. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη αστυνομική διεύθυνση. Κανένας δεν τολμά να δει την αλήθεια.

»Έχουμε στη Ζάκυνθο αποσπασμένη δύναμη κάθε καλοκαίρι. Αυτό το προσωπικό για τους έξι μήνες στοιχίζει στο δημόσιο όσο 100-120 άτομα από μόνιμο προσωπικό για ένα χρόνο. Στη Ζάκυνθο έχουμε με την πρόσφατη απογραφή 40.000 μόνιμούς κατοίκους. Εκτιμάται ότι 13-15.000 είναι μόνιμοι αλλοδαποί και περίπου 5.000 είναι όσοι εργάζονται χειμώνα -καλοκαίρι στον τουριστικό και κατασκευαστικό. Ας φροντίσουν να επανδρώσουν τη Διεύθυνση. Οι συνάδελφοι από τον κ. Ταξίαρχο Αστυνομικό Διευθυντή μέχρι τον κατώτερο αστυνομικό ξεπερνούν τα όρια τους…»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ