Κοινωνία

Προσεχώς υπογραφή συμβάσεων οδικών έργων άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Στην υπογραφή συμβάσεων οδικών έργων συνολικής αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2023 οι κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς το πρόγραμμα των έργων υποδομών επιταχύνεται.

Πρόκειται για διαγωνισμούς για τους οποίους οι προσφορές υποβλήθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 και πλέον έχει ολοκληρωθεί η πολύμηνη, όπως αποδείχθηκε, διαδικασία προετοιμασίας και έγκρισης των σχετικών συμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, αν υπολογιστεί και η σύμβαση ΣΔΙΤ, ύψους 462 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και διαχείριση της νέας ανατολικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, ή Flyover λόγω του υπερυψωμένου χαρακτήρα της, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ενισχύεται κατά το συνολικό ποσό των 1,9 δισ. ευρώ. Η σύμβαση για το Flyover υπεγράφη από κοινοπραξία των εταιρειών Mytilineos και Αβαξ.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων, π.χ. για το δημόσιο έργο Μπράλος Αμφισσα, προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι εντέλει ο όμιλος Αβαξ, καθώς το έργο είχε ανατεθεί αρχικά στην κοινοπραξία των εταιρειών CMC Ιντερκατ - ΤΕΚΑΛ. Επειτα από προσφυγή, η επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε να κατακυρώσει το έργο στον όμιλο Αβαξ, καθώς εγέρθηκαν αμφιβολίες για τη χρηματοοικονομική επάρκεια της ιταλικής CMC. Ο άξονας Μπράλος - Αμφισσα αποτελεί τμήμα του έργου Λαμία Ιτέα - Αντίρριο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ενα ακόμη σημαντικό έργο που αναμένεται να συμβασιοποιηθεί σύντομα αφορά την κατασκευή του άξονα Λ. Κύμης - Λυκόβρυση, το οποίο πρόκειται να αναλάβει η κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ - Ακτωρ - Intrakat. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ενδεχομένως και πριν εκπνεύσει το 2022, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο Παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών, προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί ο όμιλος Μυτιληναίου.

Στις αρχές του 2023 αναμένεται να συμβασιοποιηθούν δύο ακόμη σημαντικά έργα, μέσω ΣΔΙΤ. Το πρώτο αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο έως τη Νεάπολη, προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ, όπου προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ιntrakat - Ακτωρ Παραχωρήσεις. Το δεύτερο αφορά τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού 251,8 εκατ. ευρώ, η κατασκευή και διαχείριση του οποίου πρόκειται να ανατεθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ Παραχωρήσεις - Intrakat.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ