Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Αποκαλυπτικές μαρτυρίες πρώην τροφίμων-«Δεν πηγαίναμε σχολείο γιατί δουλεύαμε για 0,10 ευρώ την ώρα»

Όπως μεταδόθηκε από το Mega και την εκπομπή «Live News», υπάρχει μια μοντάριστη εικόνα με παιδιά να εργάζονται κάτω από τον ήλιο, να μαζεύουν σε σακιά τόνους κοπριά για να την πουλήσουν.

Εικόνα που δεν συνάδει με τον «παράδεισο» που παρουσίαζε ο πατέρας Αντώνιος, όπου χαρούμενα παιδιά να γίνονται ένα με τη φύση και έλεγε: «Εδώ είναι η μικρή φάρμα μας. Έχουμε τις κοτούλες μας, τις πάπιες, τις χήνες. Τα προβατάκια, τα κατσικάκια… έχει θεραπευτικό χαρακτήρα η όλη επαφή με τα ζώα».

Όπως αποκαλύπτει ένας 21χρονος πρώην τρόφιμος στο «Live News»: «Όταν ήταν η απολογία μετά κι έλεγε ο πατέρας "τι κάνουν; βοηθάνε;", απαντούσαν (οι παιδαγωγοί) "ε κάτι κάνουν αλλά δεν ακούν και τόσο", γιατί αντιδρούσαμε εμείς όταν κουβαλάγαμε πολύ και κουραζόμασταν και μας πόναγε η μέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, όπως τόνισε: «(Μας έλεγαν) θα πηγαίνετε κάτω στην αποθήκη να βοηθάτε όπως σας βοηθάει η "Κιβωτός". Έβαζαν εμάς να κάνουμε τις δικές τους αγγαρείες και τις δουλειές τους και σηκώναμε ψυγεία, σηκώναμε ντουλάπες» .

Η παιδική εργασία «βαφτιζόταν» εργασιοθεραπεία

Ως εργασιοθεραπεία προωθούσαν την παιδική εργασία μέσα στις δομές της «Κιβωτού», η οποία μάλιστα ήταν αδήλωτη, άμισθη -μιας και αφορούσε ανηλίκους- και ιδιαίτερα σκληρή.

«Από τις 06:00 να αρμέξω τις αγελάδες. Να τα καθαρίσω όλα τα ζώα, να τα βγάλω έξω. Αυτό μέχρι τις 15.00. Μετά τρώγαμε για μισή ώρα και μετά έκανα αποθήκη», λέει ο Γιάννης, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών και όπως τονίζει «μου έλεγαν ότι 500 ευρώ είναι ο μισθός μου και μου ζητούσαν πίσω τα 450 για ενοίκιο. Για να μένω στη δομή μέσα, και ήμουν 17 χρονών φανταστείτε. Δεν είχα κλείσει τα 18», ανέφερε ο Γιάννης, πρώην τρόφιμος.

«Με έβαζαν να δουλεύω, με κλείδωναν μέσα. Δεν πήγαινα σχολείο»

Δουλειά, σχολείο, φαΐ. Αυτό ήταν το πρόγραμμα για τον έφηβο Νίκο, αλλά και τον Παΐσιο και μόνο όταν δεν ήταν τιμωρία. Γιατί όταν έπεφτε «συνέπεια», όπως την έλεγαν, κοβόταν και το σχολείο.

Όπως ανέφερε ο Νίκος, «τα παιδιά κάθε μέρα γυρνάνε από το σχολείο και διαβάζουνε. Εμείς σχολούσαμε και μας κατέβαζαν στις αποθήκες 15 χρονών αγόρια να δουλεύουμε κάτω στις αποθήκες».

«Με βγάζανε μόνο να δουλέψω από το πρωί μέχρι τις 15.00 και με κλειδώνανε μέσα. Μου έφερναν το φαγητό μόνο αν το θυμόντουσαν. Σχολείο δεν πήγαινα, 9 μήνες μόνο μέσα για δουλειά. Ήμουν 15 ετών», είπε ο Παΐσιος.

«Δούλευαμε για 0,10 ευρώ την ώρα» -Τους απειλούσαν, λέει εθελόντρια

Σε άλλη μαρτυρία στο «Live News», νεαρός αποκάλυψε ότι δούλευε επί 7 ώρες και μάζευε 70 λεπτά του ευρώ: «Μας σταμάτησαν από το σχολείο και μας έβαζαν να δουλεύουμε από τις 09.00 μέχρι τις 16.00 για 0,10 ευρώ την ώρα».

«Δουλεύαν για να έχουν χαρτζιλίκι και οι απειλές του ότι αν δεν, στην Πωγωνιανή κυρίως ακουγόταν αυτό, "αν δεν κάνεις αυτό θα πληρώσεις για να μείνεις"», ανέφερε πρώην εθελόντρια.

Αυτές οι απειλές ενίοτε γίνονταν πράξη όπως αποκαλύπτει πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού»: «Άμα έβγαζα εγώ 5€ την ημέρα, μου αφαιρούσαν 3€. Μου αφαιρούσαν 3€ για το σπίτι, για το φαγητό, για να μας το κάνουν ντε και καλά ότι έξω έτσι είναι. "Σου κρατάμε το ρεύμα και το φαγητό και το σπίτι που μένουμε"».

«Επειδή ήμουν καινούργιος με έβαλαν να πλύνω τα ταψιά»

Τη στιγμή που τα μεγαλύτερα παιδιά δούλευαν σε χωράφια και αποθήκες, τους μικρούς της δομής τους περίμενε η λάντζα και η περισυλλογή σκουπιδιών.

«Μια φορά που δεν είχα πλύνει καλά τα πιάτα η κυρία (…) με έβαλε συνέπεια», λέει 9χρονος, που ήταν καινούργιος στη δομή και γι' αυτό είχε αναλάβει τον καθαρισμό της κουζίνας, πλένοντας πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και ολόκληρα ταψιά.

«Επειδή ήμουν καινούργιος με έβαλαν να πλύνω τα ταψιά. Τα πιάτα και μια φορά να καθαρίσω το σπίτι. Μας είχαν βάλει όλους και τους 14 να καθαρίσουμε όλο το σπίτι», ανέφερε το παιδί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ