Κοινωνία

Σέρρες - Σπαρακτικά τα λόγια του θείου του 11χρονου: «Ο Βασίλης δεν ήθελε να πάει σχολείο εκείνη την ημέρα»

«Δεν ήθελε να πάει εκείνη την ημέρα σχολείο ο Βασίλης», τα λόγια του θείου του 11χρονου από τις Σέρρες που έχασε τη ζωή του μετά τη φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο του Δημοτικού όπου φοιτούσε.

O Θεόδωρος Καντάς, μιλώντας στο Mega, δηλώνει ότι η οικογένεια του Βασίλη το μόνο που ζητά είναι να μην πάει «χαμένος» ο θάνατος του γιου τους και από εδώ και πέρα να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία.


Ο θείος του άτυχου παιδιού ανέφερε επίσης πως στο σχολείο βρισκόταν και η μικρότερη αδερφή του, η οποία τον είδε την ώρα που τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα συνελήφθησαν ο εργολάβος και ο ηλεκτρολόγος που έκαναν τις εργασίες στο λεβητοστάσιο εκείνη την ημέρα.

«Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν και να εφαρμοστεί ο νόμος» δήλωσε, επίσης, ο κ. Καντάς.

«Βγήκα μπροστά να μιλήσω αυτή τη δύσκολη ώρα, για να μείνει η οικογένεια ήσυχη και προστατευμένη» είπε ο κ. Θεόδωρος Κάντας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η οικογένεια θέλει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει για να διορθωθεί αυτό το ανασφαλές περιβάλλον» σημείωσε «δεν μπορεί τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και να μην νιώθουν οι γονείς τους ότι είναι ασφαλή».

«Από εκεί και πέρα όσες συλλήψεις και να γίνουν το παιδί δεν γυρίζει πίσω» είπε σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Όπως συμπλήρωσε οι πραγματογνώμονες θα κρίνουν εάν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας. «Θα πρέπει να μην πάει τσάμπα ο θάνατος ενός παιδιού»

Όσο για το κατά πόσο έχει ενοχληθεί από το «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ του δημάρχου και του διευθυντή του σχολείου, απάντησε πως «σίγουρα ενοχληθήκαμε. Ας μείνει η οικογένεια μακριά από αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του 11χρονου Βασίλη στις Σέρρες

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και σπαραγμού, οι συγγενείς, οι φίλοι και συμμαθητές αποχαιρέτησαν τον μικρό μαθητή. 

 



Πλήθος κόσμου, όπως φαίνεται και στις εικόνες του ThessToday.gr, έσπευσε στην εκκλησία για να πει το τελευταίο αντίο στον άτυχο μαθητή. 


Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες παρέμειναν σήμερα, κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον μικρό μαθητή που έχασε αναπάντεχα τη ζωή του, ενώ το 9ο Δημοτικό, όπου φοιτούσε και ο ίδιος, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.



Δύο συλλήψεις

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές για τον θάνατο του 11χρονου Βασίλη στις Σέρρες από την έκρηξη σε καυστήρα του 9ου δημοτικού σχολείο Σερρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας σε δημοτικό σχολείο στην πόλη των Σερρών, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών του σχολείου».

Οι δύο άνδρες,  52χρονος εργολάβος του έργου και ο 43χρονος ηλεκτρολόγος που επέβλεπε τις εργασίες, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Σήμερα (6 Δεκεμβρίου 2022) το μεσημέρι, συνελήφθησαν στις Σέρρες από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών, 2 ημεδαποί άνδρες, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας σε δημοτικό σχολείο στην πόλη των Σερρών, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών του σχολείου. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών».

Συγκλονίζουν οι συμμαθητές του 11χρονου στις Σέρρες

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα βαρύ σε όλη την κοινωνία των Σερρών είναι το κλίμα για τον 11χρονο μαθητή του 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, που έχασε τη ζωή του χθες το μεσημέρι από έκρηξη στο λεβητοστάσιο. Οι αντιδράσεις των συμμαθητών του σπαράζουν καρδιές, ενώ ένας από αυτούς, ο μικρός Μάνος, πήγε να αφήσει λίγα λουλούδια έξω από το σχολείο, κρατώντας και ένα κομμάτι χαρτί, στο οποίο γράφει: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης».

Στο μεταξύ, στις 4 το απόγευμα θα γίνει η κηδεία του 11χρονου στο Α' Νεκροταφείο Σερρών, ενώ μηνύματα συμπαράστασης καταφτάνουν από παντού για την οικογένειά του, που εγκαταστάθηκε από την Αθήνα στις Σέρρες, τόπο καταγωγής της μητέρας, πριν από μερικά χρόνια, σε αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής.
 

Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες παραμένουν σήμερα, κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον μικρό μαθητή που έχασε αναπάντεχα τη ζωή του, ενώ το 9ο Δημοτικό, όπου φοιτούσε και ο ίδιος, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.



Ήδη, σήμερα το πρωί ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της έκρηξης του λεβητοστάσιου ώστε στη συνέχεια να εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών της Περιφερικής Ενότητας Σερρών, με μια ιδιαίτερα συγκινητική ανακοίνωση, εκφράζει τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του μικρού Βασίλη και τον αποχαιρετά με στίχους του Κωστή Παλαμά: «Σήμερα στην πόλη μας σκοτείνιασε νωρίς. Το ίδιο και στην καρδιά μας. Σε έναν χώρο που είναι συνυφασμένος με την χαρά και την δημιουργία, εκτυλίχθηκε η πράξη του δράματος που μας οδήγησε στον απόλυτο θρήνο. Είμαστε συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι. Ένα «γιατί» πνίγεται από τον ασυγκράτητο λυγμό μας. Είναι άδικο. Είναι πέρα από τα όρια μας. Ο νους μας πάει στους γονείς του μικρού Βασίλη. Συμπάσχουμε και θρηνούμε για τον αδόκητο χαμό του. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό που νιώθουμε. Καλό μας παιδί/ Στὸ ταξίδι ποὺ σὲ πάει ὁ μαῦρος καβαλλάρης/ κύτταξε ἀπ᾿ τὸ χέρι του/ τίποτε νὰ μὴν πάρεις».

Τι είπε ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο

Σε συνομιλία που είχε δημοσογράφος της ΕΡΤ με τον 10χρονο που τραυματίστηκε χθες, από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου, είπε μεταξύ άλλων πως «παίζαμε μπάλα και ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πανω μας πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε ένα συμμαθητή μου». Το παιδί, που πήρε ήδη εξιτήριο, πρόσθεσε πως τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή του σχολείου, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.
 

Ευθύνες σε διευθυντή και ανάδοχο επιρρίπτει ο δήμαρχος

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάδης επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου αλλά και στον ανάδοχο του έργου για το τραγικό συμβάν, που προκάλεσε τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών και σημειώνει ότι από χθες το μεσημέρι έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα μετά το τραγικό συμβάν, ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος υποστήριξε ότι ποτέ δεν παρέλαβε κανένα έγγραφο σχετικά με τον σχεδιασμό εκτέλεσης του έργου και ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί εξ αρχής την ενεργειακή αναβάθμιση της σχολικής ομάδας. Είπε, επίσης, πως ο ίδιος είχε ζητήσει οι όποιες τεχνικές εργασίες να γίνονται το Σάββατο και όχι σε ώρες λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν εισακούστηκε από κανέναν εμπλεκόμενο. Ανέφερε ακόμη πως το εν λόγω έργο της γεωθερμικής αναβάθμισης παρουσίασε πολλά προβλήματα και άργησε να ολοκληρωθεί.
 

Ο δήμαρχος Σερρών υποστηρίζει, ωστόσο, ότι από την πλευρά του Δήμου είχε διασφαλιστεί η ασφάλεια του έργου και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει πως «στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι οποίες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται τότε απαιτείται η συναίνεση είτε το διευθυντή είτε του δήμου». Αυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έγινε καθώς «εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκέπτονταν το σχολείο».

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα και το 12ο δημοτικό σχολείο στο οποίο κι εκεί εκτελούνται ανάλογες εργασίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο δημοτικό σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο. Εκεί ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους». Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στον χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Ο κ. Χρυσάδης υποστηρίζει, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο, ούτε στην τεχνική υπηρεσία, ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το εν λόγω έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...