Κοινωνία

Κρήτη: Το ξεχωριστό γλέντι στον κορμό μιας ελιάς 2.500 χρόνων

Με ένα μικρό κρητικό γλέντι που έγινε μέσα στον κορμό μιας αρχαίας ελιάς γιορτάστηκε η χθεσινή (26/11) Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, στο πλαίσιο μιας σημαντικής προσπάθειας που γίνεται για τη διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης. Συμμετείχαν ο πολιτιστικός σύλλογος και η κοινότητα Κάτω Ασιτών, ο ιδιοκτήτης του αρχαίου ελαιόδεντρου Ζαχαρίας Λεστάκης, ο Μανώλης, η Δέσποινα Μπαντουβά και κάτοικοι της περιοχής.

Στην Κρήτη υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα ηλικίας από 600 έως και 3.500 ετών, σύμφωνα με Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Περίπου 200 ελαιόδεντρα είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Είναι ζωντανά μνημεία της φύσης, αποδίδουν ακόμα τους καρπούς τους, που τρώγονται ως βρώσιμες ελιές ή γίνονται λάδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συγκεκριμένη ελιά είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.500 ετών και βρίσκεται στο χωριό Κάτω Ασίτες του δήμου Ηρακλείου. Η περίμετρος του δέντρου σε ύψος 90 εκατοστών από το έδαφος, είναι 12 μέτρα ! Ο ιδιοκτήτης της, Ζαχαρίας Λεστάκης, την φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια.

«Στο παρελθόν τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης ήταν πολύ περισσότερα Πολλά όμως ξεριζώθηκαν και έγιναν καυσόξυλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να τα προστατεύει, είναι ιδιωτικά. Από το 2009 έως και το 2012, εκατό πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης (σήμερα Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) κάναμε εθελοντικά καμπάνια για τη διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων. Σώσαμε έτσι αρκετά δέντρα» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα, με την ενεργειακή κρίση, αυτά τα ζωντανά μνημεία της φύσης κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς η αγορά ζητά καυσόξυλα. Έτσι, άρχισε μία νέα καμπάνια, αυτή τη φορά από τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, στο πλαίσιο του project του με τίτλο «Τέχνη κατ΄ αγρόν».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ