Κοινωνία

Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν των 275 ευρώ στο φυσικό αέριο

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσέκρουσε στην αντίδραση 15 χωρών, που ζήτησαν η οροφή να τοποθετηθεί αισθητά χαμηλότερα, ήτοι πλησίον των 150 - 200 ευρώ.

Τι θα σήμαινε ένα πλαφόν στα 275 ευρώ; Τεράστιες επιβαρύνσεις. Γιατί; Η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αυτόματα όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών στο TTF ξεπερνάει το ανώτατο όριο τιμής των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών και η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και της τιμής spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου ξεπερνάει τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα όρια αυτά έχουν αξιολογηθεί ως παράλογα, αφού δεν αντανακλούν την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου – με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανη στην πραγματικότητα η ενεργοποίησή του – ούτε συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικότερου όλων, που είναι η μείωση των τιμών.

Για να γίνει κατανοητό πόσο ατελέσφορη είναι η πρόταση αυτή, με τα δεδομένα που έχουν τεθεί o μηχανισμός αυτός δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδά τους.

Ακόμη η πρόταση της ΕΕ στέλνει λανθασμένο μήνυμα στις αγορές: Ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από αυτές που μπορεί να υποστηρίξει στην πραγματικότητα. Παράλληλα, αν η ΕΕ περιμένει σε κάθε περίπτωση 15 ημέρες για να επιβάλει μείωση της τιμής, στο τέλος δεν θα είναι εύκολο να περιορίσει την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου, με ότι σημαίνει αυτό για τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ειδικά για την Ελλάδα, μια χώρα με πεπερασμένες δημοσιονομικές αντοχές και στην οποία το φυσικό αέριο συμμετέχει με περισσότερο από 30% στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, ένα πλαφόν 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα θα ισοδυναμούσε με μη πλαφόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...