Κοινωνία

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Μπουκέλε υπόσχεται εκατοντάδες αστυνομικούς επιπλέον στον «πόλεμο κατά των συμμοριών»

Θα ενταθούν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας σε μεγάλες πόλεις της  του Ελ Σαλβαδόρ υποσχέθηκε την Τετάρτη 23/11, ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε, κλιμακώνοντας τον λεγόμενο «πόλεμο» κατά των συμμοριών των  επονομαζόμενων και «μάρας».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών σχολής αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Μπουκέλε είπε πως θα προστεθούν πάνω από 200 αστυνομικοί στα 20.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας —αστυνομικούς και στρατιωτικούς— που περιπολούν στις πόλεις κι έχουν δικαιοδοσία να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο χωρίς ένταλμα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ωστόσο ότι έχουν σημειωθεί πολλές άδικες  συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών με λευκό ποινικό μητρώο.

Από τον Μάρτιο, όταν ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους κήρυξε κατάσταση εξαίρεσης, έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί σχεδόν 60.000 φερόμενοι ως « «συμμορίτες», τους οποίους ο πρόεδρος χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Μη κυβερνητικές οργανώσεις και επικριτές του λένε πως έχουν μπει στο συρτάρι πρακτικά όλες οι διαδικαστικές εγγυήσεις και παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αθώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας χαρίζει μολαταύτα στον πρόεδρο Μπουκέλε δημοτικότητα ρεκόρ. Σκοπός, λέει ο ίδιος, είναι ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ να πέσει κάτω από τις δύο ημερησίως.

Οι δηλώσεις του προέδρου καταγράφονται μετά την υποστήριξη που εξασφάλισε στο Κογκρέσο για να παραταθεί εκ νέου η κατάσταση εξαίρεσης — το μέτρο έχει ήδη ανανεωθεί οκτώ φορές. Το μέτρο προβλέπει αναστολή του δικαιώματος της συνάθροισης, τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομική υπεράσπιση, την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...