Κοινωνία

ΕΦΚΑ: Έχουν κατατεθεί περίπου 180.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ηδη, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός των νέων αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα, και παρότι όπως επισημαίνεται στην έκθεση έχουν γίνει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, ο στόχος για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων να μετατίθεται για τον Φεβρουάριο του 2023.

Βέβαια, τα στοιχεία της Ε.Ε. αφορούσαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν το κόστος των ληξιπρόθεσμων ήταν της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, τα ληξιπρόθεσμα εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά αιτήσεις ανελαστικές, που εντέλει θα απορριφθούν. Το γεγονός, βέβαια, της έκρηξης των αιτήσεων συνταξιοδότησης παραμένει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ» έως τον Οκτώβριο είχαν κατατεθεί 180.000 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, όταν συνολικά το 2020 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί δεν ξεπερνούσαν τις 176.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κύμα φυγής θα ξεπεράσει κατά πολύ τα προηγούμενα κύματα μαζικής συνταξιοδότησης που είχαν καταγραφεί το 2010 λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που επέβαλε το πρώτο μνημόνιο (135.000 αιτήσεις) αλλά και τις αιτήσεις της περιόδου 1998-2006, οπότε κυριαρχούσαν οι μεγάλες εθελούσιες έξοδοι στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και στις τράπεζες.

Στη μαζική φυγή του 2021, με τις 212.151 αιτήσεις, πρωτοστάτησαν εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί, με τις εκτιμήσεις να θέλουν αντίστοιχη μαζική έξοδο κυρίως των εκπαιδευτικών και γενικότερα των δημοσίων υπαλλήλων κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2022, εξαιτίας των αλλαγών στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά, τα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» για το 2022, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο, δείχνουν πως έχουν υποβληθεί 179.878 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνολικά το 2021, έτος που χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων, υποβλήθηκαν 212.151 αιτήσεις, ενώ έως τον Οκτώβριο είχαν υποβληθεί 169.433 αιτήσεις. Ηδη, δηλαδή, έχουν υποβληθεί στο 10μηνο του τρέχοντος έτους 10.000 αιτήσεις περισσότερες από το «κακό» αντίστοιχο 10μηνο του 2021.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...