Κοινωνία

Βουλή: «Panic button» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πολιτική λειτουργία του Panic Button για τις γυναίκες, που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κατατέθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 5 θεσπίζεται η πιλοτική λειτουργία του Panic Button που εγκαθίσταται στο smartphone της δικαιούχου που θα μπορεί να ειδοποιεί με άμεσο και ασφαλή τρόπο την ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση, σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, το κουμπί πανικού, που στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms), αφορά σε περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, προς τον σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης.

Δικαιούχοι είναι γυναίκες- θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη και απευθύνονται σε αστυνομικές αρχές και Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τροπολογία (η οποία περιλαμβάνει και αλλες διατάξεις, πχ για συμβολαιογράφους, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών μετά από εντολή εισαγγελέα κτλ.) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια.

Έτσι θα λειτουργεί το Panic Button

Η χρήση της εφαρμογής γίνεται με την επιλογή της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου. Άμεσα ενημερώνεται με SMS η αστυνομία για την απειλή ή τον κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της δικαιούχου. Στο SMS περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της γυναίκας ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...