Κοινωνία

Άρειος Πάγος: Νέα παρέμβαση Ντογιάκου στην υπόθεση της Siemens ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης

Κατ΄ αρχάς, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε να του διαβαστεί μόλις καθαρογραφεί και θεωρηθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κρίθηκε ότι στην υπόθεση σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens μεγάλος αριθμός των επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απόφαση του Εφετείου, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, που ενδεχόμενα να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης.

Εξάλλου, πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ντογιάκκος παρήγγειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Δηλαδή, παρήγγειλε να ερευνηθεί εάν κάποιοι παράγοντες της δίκης ή συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, με αναβολές, καθυστερήσεις, δικονομικά αιτήματα κ.λπ., συνέβαλαν στη παραγραφή αδικημάτων.

Όμως, τώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νεώτερη παρέμβασή του παρήγγειλε στον κ. Ζήση, να ερευνήσει ένα ακόμα σημαντικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά και πάλι την παραγραφή.
Συγκεκριμένα, παρήγγειλε στον κ. Ζήση να ερευνηθεί εάν συνέβαλαν στην παραγραφεί των αδικημάτων στην υπόθεση της Siemens, οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλαξαν το ποινικό πλαίσιο, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην παραγραφή των αδικημάτων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει στην παραγγελία του προς τον κ. Ζήση:

«Πέραν τούτων, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619/2019, 4637/2019 και 4855/2021».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...