Κοινωνία

Ελλάδα – Τουρκία: Όλα τα βλέμματα στην Πράγα και τον Ερντογάν

Νέες πιέσεις προς την Τουρκία να ώστε επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας σε σχέση την Ελλάδα, ασκούν οι ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει κινητοποιήσει την Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στέλνει χθες (02.10.2022) τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Συζητήθηκε η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα δώσει το παρών ο Ερντογάν στην Πράγα;

Μπορεί η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ να οδηγήσει τον Ερντογάν στο τραπέζι του διαλόγου με την ελληνική πλευρά;

Αυτό μένει να φανεί, και μία ευκαιρία θα μπορούσε να αποτελέσει η Πράγα, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Ε.Ε..

Μέχρι στιγμής πάντως η Τουρκική προεδρία δεν έχει ανακοινώσει αν ο πρόεδρος Ερντογάν θα μεταβεί ή όχι στην Τσεχική πρωτεύουσα, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ταξιδέψει στην Τσεχία. 

Διεθνοποίηση των τουρκικών απειλών από τον πρωθυπουργό

Ενώπιον 42 ηγετών και του Τούρκου προέδρου (εφόσον δώσει το παρών) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πράγα, αναμένεται να καταγγείλει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του στους Sunday Times, όπου καταλόγισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «επιδιώκει ένα μεγαλειώδες οθωμανικό όραμα». «Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν το μεγαλείο της Τουρκίας, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται με στοιχεία να αναδείξει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας (μεταναστευτικό κ.α.), την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την αλά καρτ ανάγνωση των διεθνών συνθηκών από τον Ερντογάν με το αστήρικτο και ανιστόρητο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Επιπλέον θα καταδείξει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι κλειστοί αποκλειστικά με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η παρουσία της Άγκυρας στην Πράγα θα ήταν μια θετική εξέλιξη, καθώς όσο πιο κοντά στην Ευρώπη είναι ο Ερντογάν, τόσο καλύτερο το περιβάλλον για τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή οικογένεια, άρα και με την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και παράλληλα ανήσυχοι για τους κινδύνους που ενέχει η στρατηγική της Άγκυρας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μία μάλιστα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία για την Γηραιά Ήπειρο από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η άσκηση – απάντηση της Ευρώπης στην Τουρκία

Από σήμερα και για μία εβδομάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου μετέχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση.

Η άσκηση “Ευνομία” είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου, Καστελόριζου και Κύπρου, εκεί όπου η Τουρκία θέτει θέματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...