Κοινωνία

Διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος την Τρίτη (27/9) για την κακοποίηση των ιπποειδών στη Σαντορίνη

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ιπποειδή στην Σαντορίνη, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται από την οργάνωση A promise to animals και την ηθοποιό - ακτιβίστρια Τάνια Τρύπη, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό PETA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της PETA:

«Μια νέα δημοσίευση της PETA καθιστά σαφές: Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια της Σαντορίνης, που οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν μεταξύ της παλιάς πόλης και του λιμανιού εξακολουθούν να υποφέρουν μαζικά. Εικόνες από τον Ιούλιο του 2022 δείχνουν πολλά ζώα με ανοιχτές, μη φροντισμένες πληγές. Η PETA παρουσίασε το πρόσφατο φωτογραφικό υλικό στον αναγνωρισμένο ειδικό αλόγων Dr. Maximilian Pick, ο οποίος επιβεβαιώνει σε μια αναφορά του την ανάγκη προστασίας των εν λόγω ζώων. Ως εκ τούτου, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων θα υποβάλλει καταγγελία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τις κακοποιήσεις που παρατηρούνται εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, η PETA διαδηλώνει μαζί με τις οργανώσεις «Ippothesis» και «A Promise to Animals», και με τη στήριξη της ηθοποιού Τάνιας Τρύπη, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου από τις 17:30 μπροστά στη βουλή στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Οι μαυροφορεμένοι ακτιβιστές θα φορούν μάσκες με γαϊδουράκια θα κρατούν πινακίδες που ζητούν να σταματήσει ο πόνος των ζώων στη Σαντορίνη και να ισχύσει επίσημη απαγόρευση των διαδρομών για τουριστικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο πόνος των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη είναι χειρότερος από ποτέ, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες. Οι υπεύθυνοι μένουν άπραγοι, ακόμη και όταν τους προσεγγίζουν για εμφανώς τραυματισμένα ζώα. Η Ελλάδα δεν θέλει σίγουρα να θεωρηθεί ως χώρα διακοπών που καταπατά την ευζωία των ζώων και επωφελείται οικονομικά από την κακοποίηση των ζώων. Καλούμε την πολιτεία να ενεργήσει επιτέλους υπεύθυνα και να μεταφέρει τα εκατοντάδες γαϊδούρια και μουλάρια σε ασφαλείς χώρους, όπως καταφύγια ζώων», δήλωσε ο Jens Vogt, συντονιστής δράσης της PETA.

Από το 2018, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων παρουσιάζει τακτικά εκθέσεις οπτικού υλικού και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στη δεινή κατάσταση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη και καλούν για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Κακοποιήσεις ζώων που είναι ήδη γνωστές από το 2018

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων αποκάλυψε αυτές τις κακοποιήσεις στη Σαντορίνη ήδη από το 2018 και το 2019. Οι αυτοσχέδιες ζώνες καθώς και οι σέλες που χρησιμοποιούνται δεν στηρίζονται σωστά και είναι φθαρμένες με συνέπεια να υποφέρουν κάποια ζώα από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, το υλικό των χαλιναριών είναι συχνά ακατάλληλο. Ορισμένα γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες με μύγες. Όσο τα ζώα αναγκάζονται να περιμένουν εκτεθειμένα στον ήλιο της Μεσογείου για να κάνουν την επόμενη διαδρομή, οι ιδιοκτήτες δεν τους παρέχουν τα βασικά όπως νερό, σκιά ή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού νόμου για την καλή μεταχείριση των ζώων και οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο

Ο πόνος και η δυστυχία που υφίστανται είναι αντίθετα με τον ελληνικό νόμο για την καλή μεταχείριση των ζώων. Επίσης, η χρήση των γαϊδουριών και των μουλαριών είναι περιττή διότι στην Σαντορίνη υπάρχει τελεφερίκ με το οποίο οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν στην παλιά πόλη των Φηρών από το λιμάνι. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι συνεχώς προκύπτουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Η PETA απαιτεί βασικές αλλαγές

Μόνο μια απαγόρευση εξασφαλίζει μια ζωή για τα ζώα χωρίς βασανιστήρια. Για το λόγο αυτό η PETA απαιτεί άμεση απαγόρευση αυτής της χρήσης. Όλα τα μέτρα της πολιτείας για την προστασία των ζώων – όπως οι προδιαγραφές μεταφοράς τουριστών μόνο έως ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος – δεν τηρούνται, δεν ελέγχονται επαρκώς και τα παραπτώματα δεν τιμωρούνται συχνά.

Το σύνθημα της PETA είναι εν μέρει: Τα ζώα δεν υπάρχουν για να διασκεδάζουμε με αυτά ή να τα εκμεταλλευόμαστε με άλλους τρόπους. Η οργάνωση αγωνίζεται κατά του σπισισμού – μορφή διάκρισης κατά την οποία τα ζώα απαξιώνονται με βάση το είδος τους.

Λεπτομέρειες της δράσης

Ημερομηνία: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα: 17:30-19:00

Τόπος: Πλατεία Συντάγματος, 10557 Αθήνα (μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο)

Επικοινωνία: Jens Vogt

Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη συνεχίζουν να υποφέρουν για τον τουρισμό.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ