Κοινωνία

Ακίνητα: Τι ψάχνει η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε το δρόμο των ελέγχων και διασταυρώσεων στα ποσά που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στην Εφορία. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία θα συγκριθούν και θα διασταυρωθούν με τα ενοίκια που δηλώνουν οι ενοικιαστές στην φορολογική τους δήλωση ενώ ψηλά στη λίστα των ελεγκτικών επαληθεύσεων βρίσκονται όσοι εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb αλλά «ξεχνούν» να τα εμφανίσουν στις φορολογικές αρχές. Για τους φορο-παραβάτες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν έως 5.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Εισοδήματα από ενοίκια και μισθωτήρια συμβόλαια: Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να «τρέξει» διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που δήλωσαν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση και πιο συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 και έντυπο Ε2 με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει ότι κατέβαλαν οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα. Σημειώνεται ότι φέτος υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 6.410.255 έντυπα Ε1 και 3.277.057 έντυπα Ε2. Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή τις δηλώσεις «Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των ποσών των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτών που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις. Όσοι αμέλησαν να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν «ραβασάκι» με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος και πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb. Ψηλά στη λίστα των διασταυρώσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Αρχικά, η ΑΑΔΕ βάζει στο «μάτι» ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν και δεν σπεύσουν να δηλώσουν στις πλατφόρμες τον ΑΜΑ ή δεν διορθώσουν λάθη και παραλείψεις τότε εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που θα πληρώσουν θα δουν το ακίνητό τους να «κατεβαίνει» από τις πλατφόρμες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τις οποίες έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πιαστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα, η Εφορία θα στείλει σημειώματα για την πληρωμή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...