Κοινωνία

ΗΠΑ: Μια 4χρονη ήταν η μοναδική που επέζησε σε ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα

Χθες, Τρίτη 16 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε 148 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος. Από τον τραγικό απολογισμό του έβδομου πιο θανατηφόρου αεροπορικού δυστυχήματος στην αμερικανική ιστορία μόνο ένα άτομο -ένα τετράχρονο κορίτσι- κατάφερε να βγει ζωντανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην καταστροφική συντριβή της πτήσης MD-82 της Northwest McDonnell Douglas από το Ντιτρόιτ στο Φοίνιξ οδήγησαν πολλές μικρές επιπλοκές: Μια ισχυρή καταιγίδα είχε ξεσπάσει πάνω από το Romulus του Μίσιγκαν τη νύχτα της 16ης Αυγούστου 1987. Το κέντρο ελέγχου, 10 λεπτά πριν την απογείωση, άλλαξε τον διάδρομο αναχώρησης στον μικρότερο από τους τρεις διαθέσιμους. Οι πιλότοι έκριναν πως το αεροσκάφος ήταν πολύ βαρύ για τον διάδρομο αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσαν να βρουν νέο, οπότε έπρεπε να επικοινωνήσουν με το κέντρο ελέγχου για οδηγίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση.

Όταν το αεροσκάφος πήρε άδεια απογείωσης, η πτήση 255 μετρούσε 45 λεπτά καθυστέρηση.

Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης δεν έκαναν όλους τους ελέγχους που προβλέπει η διαδικασία πριν την πτήση, καθώς πιθανολογείται ότι βιάζονταν να προλάβουν να απογειωθούν πριν από την κακοκαιρία που ερχόταν.

Λόγω κακής επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο, κανείς τους δεν άνοιξε τα πτερύγια στα φτερά του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην πάρει το ύψος που έπρεπε κατά την απογείωση. Έτσι, στο τέλος του αεροδιαδρόμου, χτύπησε πάνω στις κολώνες φωτισμού και σε ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Μετά, συνετρίβη σε έναν δρόμο, μισό μίλι μακριά, όπου και τυλίχθηκε στις φλόγες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ