Κοινωνία

Στ. Λουκίδης για κορονοϊό: Τελείως διαφορετικό το κλινικό προφίλ αυτόν τον καιρό σε σχέση με το παρελθόν

Είναι τελείως διαφορετικό το κλινικό προφίλ αυτόν τον καιρό σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως εξήγησε η βαρύτητα της νόσου δεν οδηγείται πια από την οξυμετρία, αλλά από συμπτώματα όπως ο εμμένων πυρετός ή η απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων. 

Μίλησε ακόμα για τον μεγάλο ρόλο του εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πλέον πνευμονίες που είχαμε στο παρελθόν. Ακόμα ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό τα μηχανήματα ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που δείχνει την αλλαγή της κλινικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πανδημία και κυρίως στο θέμα των σοβαρών μολύνσεων που είναι αυτές που οδηγούν σε νοσηλεία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι που μας βάζει να διαχειριστούμε τη νόσο με άλλο τρόπο και κυρίως αυτό που φαίνεται είναι ότι βγαίνουμε λίγο από τη βαρύτητα του οξύμετρου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ ενώ όπως είπε «από αυτό που βλέπουμε κι εμείς καθημερινά στις κλινικές μας υπάρχει μια καλύτερη αναλογία εισιτηρίων – εξιτήριων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πολύ δύσκολο να κρατήσεις μέτρα μέσα στο καλοκαίρι»

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μέτρα μέσα στο καλοκαίρι κι επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι νοσηλείες που έχουμε «οδηγούνται» σε ένα μεγάλο βαθμό από πολύ ηλικιωμένους με πολλά υποκείμενα προβλήματα.

Σαφώς ο κόσμος έχει κουραστεί από 2,5 χρόνια πανδημίας, η αυξημένη κινητικότητα, η μη χρήση μάσκας, το γεγονός ότι τα παιδιά συγχρωτίζονται πιο εύκολα και το ότι η Ο είναι περισσότερο μεταδοτική έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα και στα παιδιά τόνισε από την πλευρά της η παιδίατρος Ζωή Σάκκου και πρόσθεσε ότι «από την άλλη η λοίμωξη είναι ήπια, συνήθως ανώτερου αναπνευστικού, κάνει πυρετό, φαρυγγαλγία και ανησυχεί τους γονείς που βλέπουν όμως ότι μετά την πάροδο 2-3 ημερών τα συμπτώματα υποχωρούν και τα παιδιά επανέρχονται στην κανονικότητά τους.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης καθώς όπως είπε πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο για το ποιους πρέπει να προστατεύσουμε και πως πρέπει να τους προστατεύσουμε διότι οι ευάλωτες ομάδες όπως βρέφη, νεογνά και μεγαλύτερες ηλικίες θέλουν μεγαλύτερη προστασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...