Κοινωνία

«Στάχτη» η Πεντέλη: Κάηκαν 20.350 στρέμματα

Άκρως καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε να καίει το απόγευμα της Τρίτης (19.07.2022) στην Πεντέλη, με την αυτοψία να έχει ξεκινήσει και όλοι να είναι σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Στην Πεντέλη πέρα από σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή κάηκαν ολοσχερώς, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που έγινε στάχτη είναι περίπου 20.350 στρέμματα με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 και την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

 

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες 

Στο μεταξύ δύο ομάδες μηχανικών μετέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης (20.07.2022) για μια πρώτη αυτοψία στις πληγείσες Περιοχές γύρω από την Πεντέλη.

Η μία ομάδα πήγε στο Παίδων Πεντέλης και η άλλη στο δημαρχείο Παλλήνης, όπου σε συνεργασία με τον δήμο έκαναν μια καταρχήν επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί. 

Παράλληλα άρχισαν το μεσημέρι της Τετάρτης (20.07.2022) , οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).

 

Έγιναν συνολικά αυτοψίες σε 30 κτίρια:

· Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

· Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Την Πέμπτη (21.07.2022) θα συνεχίσουν θα βοηθήσουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

 

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμπρησμού

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων και σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο εμπρησμού στην μεγάλη φωτιά της Πεντέλης. 

O πρωθυπουργός είπε ότι είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά στην Πεντέλη και ευχαρίστησε όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. «Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους».
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από εμπρησμό είπε: «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...