Κοινωνία

Ρέθυμνο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την περιοχή Μέλαμπες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Μέλαμπες της Π.Ε. Ρεθύμνου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Κυριακής, τα μέτωπα της φωτιάς σε Κρύα Βρύση, Όρνε και Ροδάκινο στο Ρέθυμνο βρίσκονται σε ύφεση, ενώ το βράδυ χαρακτηρίστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ως ένα ήσυχο βράδυ, αφού δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης παραμένουν 33 οχήματα με δύναμη 120 ανδρών ενώ στο Ροδάκινο εποπτεύουν τις εστίες 15 πυροσβέστες με δύναμη 6 οχημάτων. Όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν στις πληγείσες περιοχές μέχρι να σταματήσουν να καπνίζουν, δεδομένου ότι με την άνοδο έστω και μικρού κύματος αέρα, μπορεί να ξεκινήσουν οι αναζωπυρώσεις.

«Η φωτιά κρύβεται έξυπνα κάτω από τη γη», λένε χαρακτηριστικά οι πυροσβέστες, εξηγώντας πως ο καπνός σημαίνει και φωτιά και για το λόγο αυτό δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός για τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, από τη Δευτέρα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βρεθούν στις πληγείσες περιοχές του Νότιου Ρεθύμνου στον 'Αγιο Βασίλειο για τις εκτιμήσεις των καταστροφών.

Εμπλεκόμενοι με το πρωτογενή τομέα δηλώνουν απογοητευμένοι από τις καταστροφές που έχουν υποστεί και αναμένουν με αγωνία όπως λένε το πως θα τους συνδράμει αφενός η πολιτεία αφετέρου το μέλλον όπως λένε που τους ξημερώνει δεδομένου ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες τους και στο περιβάλλον θέλουν χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Βόμβα από Ρώσο αναλυτή που παρουσιάζει τρομερές εκδοχές για την πτώση του τουρκικού C-130 εμπλέκοντας και το Κρεμλίνο για πρώτη φορά (Βίντεο)

Η Τουρκία καθηλώνει όλα τα C-130 μετά το δυστύχημα στη Γεωργία- Τούρκος σύμβουλος και αρθρογράφος με στενούς δεσμούς με...
apache-india-turkia
Κόσμος 0

Σεισμός στην Ευρασία! Η Τουρκία είναι η χώρα που σαμπόταρε και εμπόδισε την προγραμματισμένη παράδοση 3 ελικοπτέρων Apache στην Ινδία -Ξεκίνησε «Ψυχρό Πόλεμο»

Αποκάλυψη που φέρνει σεισμό: Η Τουρκία απέδειξε την εχθρική της στάση έναντι της Ινδίας και τώρα το Νέο Δελχί ετοιμάζει...
Πολιτική 0

Είχε δίκιο ο Όργουελ- Τι απίστευτο πρότεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες για την διαδικτυακή ανωνυμία στην ΕΕ προκαλώντας σοκ

Το διαδίκτυο είναι ο μόνος ακόμη ελεύθερος χώρος διακίνησης ιδεών και απόψεων και αυτό ενοχλεί πολλούς στις Βρυξέλλες